//

Архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон – новий Апостольський Нунцій в Україні

21 травня 2011 року Вселенський Архиєрей Бенедикт ХVІ призначав нового Апостольського Нунція для України. Ним став титулярний архиєпископ Бомарцо Томас Едвард Ґалліксон (Thomas Edward Gullickson), дотеперішній Апостольський Нунцій в численних країнах Карибського регіону. Серед них – Тринідад і Тобаго, Антигуа і Барбуда, Багамські острови, Барбадос, Домініка, Ямайка, Гренада, Гайана, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Суринам. Він був також Апостольським Делегатом на Антильських островах.

 

Новий Апостольський Нунцій народився 14 серпня 1950 року в Су-Фоллз у США. 1976 року прийняв священичі свяченні і 1981 року розпочав готуватись до дипломатичної служби, навчаючись в Папській Церковній Академії. 2004 року блаженний Іван Павло ІІ призначив його Нунцієм в Тринідад і Тобаго, надавши йому архиєпископську гідність. Одночасно він отримав акредатацію в численних країнах регіону Малих Антильських островів.

 

Пригадаємо, що дипломатичні стосунки між Україною та Святим Престолом були встановлені 8 лютого 1992 року. Першим Нунцієм від 1992 до 1999 року був архиєпископ Антоніо Франко. Від 1999 до 2004 року дипломатичну місію Нунція в Україні виконував архиєпископ Микола Етеровіч. Третім Нунцієм від 2004 до 2011 року був архиєпископ Іван Юрковіч, якого 19 лютого 2011 року Папа Венедикт ХVІ призначив Апостольським Нунцієм в Російський Федерації. Архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон – це четвертий Апостольський Нунцій за 19 років встановлення дипломатичних стосунків між Апостольською Столицею і Україною.

 

Джерело: Радіо Ватикан