//

Архиєпископ Мечислав Мокшицький: "Необхідно зміцнити нашу віру"

"В країнах Східної Європи люди за своєю природою є віруючими. Але часто їм бракує фундаменту глибоких істин віри". Про релігійне замішання в Україні розповів Львівський Митрополит Архієпископ Мечислав Мокшицький під час свого візиту в Німеччину, на зустрічі в генеральному офісі благодійного фонду "Допомога Церкві у біді". Архієпископ пояснив, що після десятиліть примусового атеїзму багато українців "шукають відповіді на свою невідкладну потребу у вірі", прибігаючи до допомоги екстрасенсів або астрологів. "Усі тут осявають себе хресним знаменням, проходячи поряд з церквою, - говорить з іронією Архієпископ  Мечислав, пояснюючи природжену тенденцію жителів Східної Європи вірити у Бога, - проте їх віра позбавлена твердих основ". Тому в очікуванні Року Віри, що наближається, встановленого Папою Бенедиктом XVI, Львівська Архідієцезія організовує різноманітні церковні заходи йдучи за пастирськими  вказівками Святого Престолу,  планує також численні паломництва. Ці події, - уточнює Архієпископ, - не сприймаються як рядові "пізнавальні екскурсії", але як благодатний час спільної і єднаючої молитви.

 

Ієрарх з радістю повідомив про натхненну участь молоді в житті Церкви. "Прекрасно бачити стільки молодих людей, передусім студентів, що беруть участь у наших зустрічах; вони хочуть вести доброчесне життя, в якому завжди є присутній Бог".

 

Архієпископ виразив свою стурбованість долею дітей і підлітків, які страждають від "недоліку психологічної захищеності" і часто прибігають до використання наркотиків. "В Україні дуже багато розлучених сімей, але так само нестримно росте і число "євросиріт", тобто українських дітей, батьки яких виїхали за кордон у пошуках роботи".

 

З 1963 року католицький благодійний фонд "Кірхе ін Нот" ("Допомога Церкви у біді") співпрацює з Церквою в Україні, для якої в 2010 році фінансував проекти на більш ніж 4,5 мільйона євро. Ці проекти торкалися численних робіт з відновлення і ремонту церковних об'єктів, серед яких будівля курії у Львові, а також проектів, що стосуються освіти.

 

За матеріалами: Радио "Ватикан / www.catholic-media.org