//

Архиєпископ Джанфранко Жіротті: Церква ніколи не зрадить таємниці сповіді

Регент Апостольської Пенітенціарії, Архиєпископ Джанфранко Жіротті, твердо заявив, що Католицька Церква ніколи не зрадить таємниці сповіді. "Ірландія може змінити всі закони, але вона повинна знати, що Церква ніколи не надасть інформації про те, хто сповідається, світському уряду", – сказав Архиєпископ Жіротті.

 

14 липня прем'єр-міністр Ірландії Енда Кенні пообіцяла ввести новий закон, згідно з яким священик може бути покараним позбавленням волі на 5 років за те, що не повідомив світському урядові про випадки сексуального насильства, розказані йому під час сповіді.

 

Пропонований закон суперечить канонічному праву, яке захищає недоторканність таємниці сповіді, і захищає того, хто сповідається, від її порушення.

 

Архиєпископ Жіротті заявив, що "священик, який порушує таємницю сповіді підлягає екскомуніці, тобто автоматично відлучається від Церкви", і тому запропоновані заходи є "абсурдними і неприйнятними". "Це не означає, що єпископи не повинні вживати заходів проти педофілів, навпаки, після відповідного розслідування, ці люди повинні заплатити за свої злочини", – додав єрарх. Але, "коли йдеться про порушення таємниці сповіді, відповідь Церкви завжди буде – ні".

 

За матеріалами Ватыканскае радыё