//

Апостольська Столиця на форумі ООН про виховну роль батьків

Сьогодні існує небезпечна тенденція до применшування ролі батьків у вихованні власних дітей. Вважається, ніби виховну роль повинні брати на себе не батьки, а держава. На це звернула увагу Апостольська Столиця під час 45-тої сесії Комісії ООН в справах Населення і Розвитку, яка розпочалась у Нью-Йорку.

 


У доповіді, виголошеній 24 квітня, делегація Ватикану підкреслила природне, а тому і основне, відношення між батьками і дітьми, яке треба підтримувати і скріплювати, а не піддавати сумнівам. Відповідальність батьків за освіту і їх право на вибір її характеру вписані в такі документи міжнародного права, як Всесвітня Декларація Прав Людини чи Конвенція Прав Дитини.

 


Ватикан нагадав також, що 90% молоді світу живе у країнах, що розвиваються і значна їх частина – безробітні. В деяких країнах Азії та Африки понад 20% молодих людей є неграмотні, в той час як освіта є базовим правом кожної людини.

 


У світі є понад чверть мільйона католицьких шкіл, які допомагають батькам у вихованні дітей згідно їх переконань. Держава повинна поважати батьківське право вибору системи освіти. Делегація звернула увагу також на те, що, незважаючи на значні успіхи у поширенні шкільництва, ще не всі діти мають до нього доступ. За даними статистики у 2008 році приблизно 70 мільйонів дітей не ходило до школи, і видається, що запевнення початкової освіти всім людям планети  - що було основною ціллю міжнародної спільноти - не буде реалізоване до 2015 року.

 

За матеріалами: radiovaticana.org