//

Американський суд визнав твердість у вірі недоліком виховання

До Верховного суду Нью-Гемпшира подана справа про перегляд рішення суду нижчої інстанції, що постановив віддати в школу дівчинку, яка здобувала домашню освіту, оскільки вона була занадто твердою у вірі.

На суді визнали, що дівчинка була добре вихована, товариська і вміла налагоджувати контакти з однолітками, але заявили, що вона дуже завзято захищала свою християнську віру.

«Фундаментальне право батьків – вибирати освіту для своїх дітей», - заявив Джон Ентоні Симмонс, адвокат, пов'язаний з християнською правозахисною організацією «Alliance Defense Fund». – «Суд не має права посилати дитину в державну школу лише тому, що вважає, що її релігійні погляди слід розбавити іншими. А суд нижчої інстанції зробив саме це».

Ім'я дівчинки не називається. Відомо, що в 2009 році, коли питаннями її освіти і виховання зайнявся суд, їй було 10 років. Її батьки розвелися в рік її народження, домашню освіту їй давала матір по текстах, які відповідають державним стандартам. Вона також відвідувала додаткові заняття в школі, займалася разом з школярами спортом і взагалі була залучена в позакласну активність.

Проте під час чергової атестації її опікун (guardian ad litem) вирішив, що «дівчинка розділяє строгі релігійні переконання матері» і що в її інтересах відвідувати державну школу, де вона «могла б ознайомитися з іншими точками зору і виробити критичний підхід до різних вірувань, щоб в юності вирішити, яке з них найбільше відповідає її потребам».
 

«Її жорстка прихильність до своїх релігійних поглядів виникає з того, що у неї не було можливості серйозно ознайомитися з іншими точками зору», - заявив він. На заперечення матері опікун відповів: «Якщо я вирішив, що вона повинна ходити в школу, вона ходитиме в школу».

Містер Симмонс так прокоментував цей процес: «Це дуже небезпечний прецедент. Якщо суддя може відправити дівчинку до державної школи за її «жорстку» ("vigorous") християнську віру, то він може відправити її і на тренінг, де їй прищеплять іншу віру, або безвір'я, або взагалі що завгодно».

Джерело: Regions.Ru з використанням матеріалів "World News Daily"