//

80 років пророчій енцикліці Пія XI

"Проблем стає більше, кількість безробітних майже в усіх регіонах зростає ... Громадський порядок знаходиться під загрозою ... Все людство обтяжене фінансовою та економічною кризою ", - ці слова, які звучать актуально сьогодні, були написані Пієм ХІ в розпал економічної кризи, яка панувала в світі 80 років тому. Саме 3 травня 1932 цей Папа видав енцикліку "Сaritate Christi Compulsi" присвячену Серцю Ісуса. У ній Понтифік зазначив, що "великий закон любові і людського братерства, який об'єднує людей і всі народи в одну сім'ю одного Отця, зустрівся з ненавистю, яка загрожує скинути всіх у прірву".

 

У своєму документі, Святіший Отець закликав до солідарності між людьми і використання християнських принципів в нормалізації суспільних відносин. Папа звернув увагу на соціальні проблеми, які турбували населення індустріалізованих країн: економічна криза та безробіття. Крім того, Понтифік попереджав про загрозу "організованого і войовничого атеїзму". Пій ХІ пророчо засудив "глухий егоїзм" в особистих і соціальних відносинах і "сатанинську боротьбу" проти Бога та релігії.

 

Папа зазначив, для того щоб подолати труднощі, людських зусиль буде недостатньо. Він закликав до молитви і покути, "які були дані Богом, щоб вести до Нього людство, що блукає без проводу".

 

За матеріалами radiovaticana.org