//

200 років католицтва в Царському Селі

У місті Пушкіно, що входить в адміністративні кордони Санкт-Петербурга, в католицькому храмі Св. Івана Христителя до кінця цього місяця відкрита виставка «200 років католицтва в Царському Селі». Таким чином місцеві католики відзначають двовіковий ювілей відкриття першої католицької каплиці в Царському Селі.

23 квітня 1811 року командор Мальтійського ордену в Росії придбав будинок для облаштування в ньому  католицького храму, офіційний дозвіл на це було отримано через кілька місяців. До кінця року в спільноти  місцевих католиків з'явився і постійний капелан. У 1825 році був зведений нинішній храм, що знаходиться в декількох десятках метрів від Царськосельського ліцею і Єкатеринінського палацу. У 1938 році церква була закрита. У ній розташовувалися різні установи, в т.ч. і спортивна велосипедна секція. Лише у 1991 році в будівлі храму вдалося відправити перше богослужіння. П'ять років тому церква була повернена віруючим.

Виставка «200 років католицтва в Царському Селі» складається з декількох розділів, присвячених різним етапам становлення католицької спільноти в Царському селі і найбільш видатним католикам цього передмістя Петербургу.

Саме тому, що образ Царського Села, його історію і культурне життя неможливо представити без представників місцевої католицької громади, виставка викликала широкий резонанс. На відкритті виставки були представники міської адміністрації і місцевих християнських громад.

Виставка буде відкрита до кінця липня, а потім відновить свою роботу на початку вересня.

Джерело: Радіо Ватикан