//

16 обвинуваченим у богохульстві пакистанцям загрожує смерть

У Пакистані наразі неможливо скасувати контроверсійний закон про богохульство, який часто використовують для переслідування християн.

 

Зараз у Пакистані 16 обвинуваченим у богохульстві загрожує кара смерті, – поінформувала агенція «Fides» після того, як Верховний суд в Ісламабаді постановив, що християнка Рімша Масіх не здійснювала богохульства. Раніше 14-річну дівчину з синдромом Дауна звинувачували в оскверненні Корану. «Сьогодні у всій країні довічне позбавлення волі за богохульство відбувають 20 людей», – повідомляє агентство з посиланням на місцеві джерела.

 

Вирок суду, який оправдовує Рімшу Масіх, за словами експерта від Британської Пакистанської Християнської Асоціації (British Pakistan Christian Association) Уїлсона Чадри, не можна розглядати як сигнал про кардинальну зміну ситуації. «Цей вирок не робить жодної безпосередньої зміни. І не варто розраховувати на скасування закону про богохульство в умовах внутрішньої нестабільності».

 

Через відсутність будь-яких доказів у Верховний суд в Ісламабаді визнав обвинувачення імама щодо неповносправної дівчинки-підлітка недостовірними. До слова, Рімшу затримали ще минулого року у серпні, звинувачуючи, що вона нібито спалила деякі сторінки з підручника, на яких були цитати з Корану. Однак поліція знайшла докази того, що обвинувач Маулві Халід Ядуна сам підставив суперечливі сторінки до обвуглених сторінок, щоб вигнати християн з їхньої околиці. Однак ЗМІ нічого не повідомляють, чи притягнуть його до відповідальності за наклеп, очевидно, що в умовах пакистанського правосуддя він залишиться безкарним.

 

За даними «Fides», багато інших, звинувачених у богохульстві, очікують суду або апеляції, поданої на вирок суду першої інстанції. Як вважає адвокат-мусульманин, який хотів залишитися анонімним, 95 відсотків усіх звинувачень – такі ж фальшиві.

 

Усе ще не відомою є доля Асії Бібі, матері п'ятьох дітей, яка від 2010 року перебуває у в’язниці, чекаючи рішення апеляційного суду.

 

За матеріалами wiara.pl