//

1500 міст світу скажуть «ні» смертній карі

30 листопада у римському Колізеї черговий раз будуть запалені свічки в знак протесту проти смертної кари, яка до сьогоднішнього дня застосовується у багатьох країнах світу. Акція пройде в рамках ініціативи "Міста за життя. Міста проти смертної кари ".

 

За словами  її організаторів, екуменічного "Співтовариства св. Ігідія ", захід охопить 1500 міст в 90 країнах світу, в ряду яких 69 столиць. Там передбачені зустрічі, маніфестації, дискусії на тему права людини на життя. Міжнародний день "Міста за життя. Міста проти смертної кари "відзначається щороку 30 листопада. Він приурочений до річниці скасування цього виду покарання першою європейською державою. Нею в 1786 р. стало італійське князівство Тоскана. Разом з Всесвітнім днем проти смертної кари, який відзначається 10 жовтня, ініціатива "Співтовариства св. Ігідія " є найбільшою в світі в боротьбі за невід'ємне право людини на життя.

 

У спеціальному повідомленні спільноти наголошується, що 19 листопада 2012 р. на асамблеї ООН було прийнято рішення про необхідність введення мораторію на смертну кару країнами, в яких вона застосовується. Незважаючи на те, що не всі держави з ним згідні, кожен рік число тих, хто відмовляється від смертної кари зростає. Відзначається, що в 2012 р. вона була скасована у вже п'ятому за рахунком американському штаті Коннектикут.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va