//

100 млн. християн переслідують у світі

Сьогодні у швейцарському місті Берн було представлено щорічний звіт міжнародної організації «Open Doors» стосовно переслідування християн у світі. У першій десятці країн, де найбільше переслідують християн знаходяться 9 країн, де більшість населення становлять мусульмани. Відповідно до даних звіту під назвою "Weltverfolgungsindex 2012" найгіршим є становище християн у Північній Кореї, Афганістані, Саудівській Аравії та Ірані, де вони і надалі не можуть визнавати свою віру без обмежень.


У звіті організації зазначається, що значно погіршилося становище християн у Пакистані після вбивства в березні минулого року міністра у справах релігійних меншин – Шахбаза Бхатті. «Становище християн істотно погіршилось там, де зріс ісламський екстремізм»,– стверджується у звіті.


Організація не приховує свого розчарування наслідками «арабської весни» для релігійних меншин у збунтованих країнах Північної Африки і Близького Сходу. На думку представників «Open Doors», дивлячись на становище християн в Єгипті, слід говорити не про «арабську весну», а про «зиму».


Негативної є також ситуація християн в Судані, де після минулорічного поділу країни на Південний Судан та Республіку Судан, президент останньої прагне утворити першу ісламську країну в Африці, де буде запроваджено шаріат.


Ще однією країною на Чорному Континенті, де переслідують християн є Нігерія. Там постійно відбуваються напади із смертельними жертвами. Впродовж минулого року через свою віру там загинуло понад 300 християн. Останнім часом ситуацію значно загострила секта ісламських екстремістів «Боко Харам», котра взяла на себе відповідальність за замахи на християн і церкви в різдвяний період. В результаті цих замахів загинуло понад 200 осіб. Окрім того секта висловила християнам ультиматум, відповідно до якого християни повинні покинути північну частину Нігерії, де більшість населення становлять мусульмани.


З великою турботою організація пише про становище християн у Північній Кореї. Там після смерті диктатора Кім Чен Іра та його сина культ «Улюбленого вождя» і «Вічного президента» прийняв постать псевдорелігії, і кожен, хто визнає іншу віру, піддається переслідуванням. Близько 400 тисяч християн живуть у підпіллі, а близько 70 тисяч перебувають в ув’язненні або у робочих таборах.


За повідомленнями організації «Open Doors», як і в попередні роки, найбільша кількість переслідуваних християн проживає у Китаї. Там і надалі близько 80 мільйонів християн не можуть вільно сповідувати свою віру.


В десятку країн, де найбільше переслідують християн, увійшли:


1. Північна Корея
2. Афганістан
3. Саудівська Аравія
4. Сомалі
5. Іран
6. Мальдіви
7. Узбекистан
8. Ємен
9. Ірак
10. Пакистан


Звіт «Open Doors» є результатом річного моніторингу порушення прав релігійної свободи християн у 50 країнах світу. Організація готує документ на основі власної інформації, повідомленнях інших організацій, а також думок експертів.


За матеріалами wiara.pl