//

«Западенці» і греко-католики – головні об'єкти ненависті Інтернет-коментаторів, - дослідження

Соціологи назвали головні об'єкти ненависті українських Інтернет-коментаторів. Головними об'єктами кібер-ненависті в Україні є політики, націоналісти, росіяни, "западенці" і греко-католики.

 

Про це Корреспондент.biz повідомили українські соціологи під час міжнародної конференції «Толерантність і ненависть он-лайн: глобальний виклик», яка відбулася 26 травня і була організована українським Інститутом прав людини, запобігання екстремізму і ксенофобії (IHRPEX) та Міжнародною асоціацією проти інтернет-ненависті ( INACH) зі штаб-квартирою в Амстердамі.

 

З 18 квітня по 20 травня 2011 року Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Інституту прав людини і запобігання екстремізму й ксенофобії провів соціологічне дослідження явища кібер-ненависті в українському Інтернет-просторі. Згідно з отриманими результатами, близько третини (35%) всіх ненависницьких коментарів у суспільно-політичному сегменті українського Інтернету адресовані політикам. Досить багато людей (29%) негативно висловлюються на адресу іншого учасника Інтернет-дискусії. Близько 15% коментарів стосуються національності чи регіону проживання, стільки ж спрямовані проти людей інших політичних поглядів. У цілому, такі напрямки ненависті, як релігія, соціально-економічний статус, вік і стать не є достатньо поширеними у рамках прояву ненависті в Інтернет-дискусіях - зазначають соціологи.

 

При висловленні ненависницьких коментарів проти політиків найчастіше згадуються представники чинної влади в цілому, а також основні опоненти останніх президентських перегонів - Янукович і Тимошенко. Теми ненависті щодо цих персон часто збігаються. Щодо міри агресивності коментарів, найчастіше заклики до знищення лунали на адресу представників діючої влади в цілому, трохи рідше - щодо особисто Януковича.

 

Найчастіше в рамках трансляції ненависті щодо людей інших політичних поглядів згадуються націоналісти, прихильники Партії регіонів і комунізму. Коментарі щодо націоналістів складають майже половину всіх коментарів у цьому векторі ненависті і є досить агресивними, адже часто містять заклики до знищення. Щодо прихильників Партії регіонів частіше мали місце висловлювання в загальному принизливому контексті й звинувачення в недоліках, тоді як щодо прихильників комунізму набагато частіше лунали заклики до знищення.

 

Майже всі ненависницькі коментарі щодо людей за їхньою національною приналежністю були спрямовані проти росіян, українців і євреїв. Інші національності у проаналізованому дискурсі майже не представлені. Щодо ненависницьких коментарів про представників різних національностей можна сказати, що вони досить часто є трансляторами етнічних стереотипів.

 

Негативні коментарі щодо жителів різних регіонів України стосувалися тільки жителів сходу, заходу і півдня. Однією з особливостей цього вектора є те, що ненависть в адресу жителів західних регіонів набагато частіше містила заклики до фізичного знищення і насильства.

 

Близько 1% ненависницьких коментарів стосувалися віросповідання і релігії, найчастіше - УГКЦ, проти якої був спрямований 61% коментарів про віросповідання. Приблизно однакова кількість коментарів були адресовані католикам, православним Київського і Московського патріархатів.

 

На основі отриманих результатів, соціологи дійшли висновку, що проблема кібер-ненависті є актуальною для українського Інтернет-простору. Про це свідчить негативне ставлення до проявів кібер-неприязні з боку Інтернет-аудиторії і поширеність цього явища в Інтернет-дискусіях.

 

Джерело: zaxid.net