//

«Тут є наші овечки, і я прийшов взяти їх на свої рамена», - Блаженніший Святослав у Харкові

«Тут є наші овечки, і я прийшов взяти їх на свої рамена. Я залишив дев’яносто дев‘ять овець там, де є тисячі вірних і храмів, і приїхав сюди, щоб ви відчули, що за вами стоїть велика Церква», - сказав Блаженніший Святослав під час проповіді на Літургії у храмі Святого Миколая в Харкові, перебуваючи там із офіційним візитом, - повідомив о. Сергій Паламарчук, прес-секретар Донецько-Харківського екзархату.

 

Відтак, після Літургії, Предстоятель УГКЦ зустрівся з представниками облдержадміністрації Харкова. Зокрема, Главу УГКЦ зустрів Ігор Шурма, заступник голови облдержадміністрації. Після цього Блаженніший Святослав зустрівся із Ігорем Тереховим, заступником міського голови з питань розвитку та забезпечення життєдіяльності міста.

 

Слід відзначити, що між зустрічами Блаженіший та представники облдержадміністрації поїхали до дошки Патріарху Йосифу Сліпому, поклали квіти і спільно помолилися.

 

Під час розмови із представникам влади, як міської так, і обласної, Глава УГКЦ висловив вдячність за встановлення і відновлення меморіальної дошки Патріарху Йосифу Сліпому. Крім того, очільник греко-католиків наголосив на «однаковому ставленні до всіх конфесій і релігій». «Бо у нас, церковних служителів і представників влади, спільна мета - зробити так, щоб у нашій державі і суспільстві кожен почувався комфортно і відчував повагу до себе, незалежно від релігії, конфесії, кольору шкіри. Ми присутні тут, щоб послужити людині».

 

Слід додати, що в облдержадміністрації Блаженіший Святослав висловив подяку Михайлу Марковичу Добкіну, голові Харківської  облдержадміністрації, за віднайдений в архівах молитовник-часослов, який було вилучено у Патріарха Йосифа, коли він перебував в ув‘язнені у Харкові. «Кілька місяців тому у Львові я отримав цікавий подарунок від Михайла Добкіна, який передав мені екс-губернатор Львівщини Михайло Цимбалюк. Це був молитовник Патріарха Йосипа Сліпого старослов’янською мовою, але написаний латинськими буквами. Це унікальне видання. Цю книжечку було конфісковано в Йосифа Сліпого у Харкові і зберігався в архіві. Михайло Добкін передав мені цей молитовник як особливий знак, який пов’язує і Патріарха Йосифа Сліпого, і всю нашу церкву з харківською землею. Це мій перший візит на Харківщину як очільника УКГЦ, але, я думаю, що перед нами ще багато різних добрих справ, які ми можемо спільно зробити. Дякую за те, що пам'ять Патріарха Йосифа Сліпого поважають на Харківщині», - зсказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.

 

На завершення зустрічей Глава УГКЦ подарував представникам влади Катехизм УГКЦ, диск інтронізації і фотоальбом першого року свого предстоятельського служіння.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Додаток:

Меморіальна дошка Патріарху Йосифу Сліпому була встановлена в серпні 2005 року зусиллями громадських організацій Харкова та Світового конгресу українців на будинку колишньої пересильної в'язниці («Тюремний замок») за адресою: Харків, вул. Малиновського, 5, де в 1960-х роках перебував Патріарх Йосиф під час свого арешту.