//

«Церква - це всі ми разом, і маємо одну і ту ж місію – євангелізувати», – Владика Дмитро Григорак

У неділю, 22 липня, в Катедральному соборі Верховних апостолів Петра і Павла у Чорткові відбувся єпархіальний з’їзд ревнителів та членів «Апостольства молитви». Така зустріч проводиться в Бучацькій єпархії щороку, аби розповісти вірянам про духовні стратегії УГКЦ та поспілкуватись на різні теми, які турбують мирян та їх провідників.

 

На цьогорічний з’їзд прибуло майже 40 ревнителів «Апостольства молитви» і в кілька разів більше членів цієї спільноти з різних місцевостей: м. Чорткова, Бучацького, Борщівського, Копичинецького, Заліщицького та інших деканатів. Були присутні духовенство і миряни з василіянських монастирів, що знаходяться на території єпархії.

 

Спершу відбулася Свята Літургія, яку очолив Владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький. Опісля відправили Молебень до Пресвятого Серця Ісусового. З владикою служили священики Бучацької єпархії, зокрема голова Євангелізаційної комісії о. Григорій Канак. Також співслужив о. Марко Максимів, ЧСВВ, духівник «Апостольства молитви» з Бучацького василіянського монастиря. Участь отців Василіян у з’їзді не випадкова, адже саме цей монаший чин запровадив цю молитовну спільноту в Україні у 1886 році. Ченці активно розвивали «Апостольство молитви» на парафіях і при монастирях, проводили для його членів різні науки і мали над вірянами душпастирську опіку. Активно підтримував і ширив спільноту Митрополит Андрей (Шептицький). А постало «Апостольство молитви» ще у 1844 році у Франції, звідки поширилось в інших країнах. Нині його членами є 40 млн вірних.

 

На з’їзді, під час Святої Літургії, владика Дмитро виголосив проповідь, у якій пояснив євангельське читання про сліпців. Головний акцент у своєму зверненні архиєрей зробив на темі віри та її пошуку. Владика закликав тісно співпрацювати з Богом і ніколи не зневірюватись.

 

Після Молебню єпископ спільно з усіма присутніми прочитав молитву посвяти Найсвятішому Серцю Ісусовому. Далі відбулася конференція, на якій з духовними настановами виступили душпастирі. Першим звернувся до учасників з’їзду Владика Дмитро. У виступі Єпарх Бучацький роз’яснив складові стратегії розвитку УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», яку цього року втілюють у духовне життя парафіяльних спільнот УГКЦ. «Втілювати її пункти ефективно може «Апостольство молитви» як поширена молитовна спільнота на греко-католицьких парафіях», – кажуть духовні провідники.

 

У виступі владика наголосив, що «головна місія у Церкві як для духовних осіб, так і для мирян – євангелізувати, тобто нести людям Добру Новину, аби оживлювати парафію, творити у ній духовну сім’ю». Єпарх також проаналізував функції парафіяльного священика і мирян, а ще – закликав «жити Таїнствами Церкви».

 

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії