//

«Нам було тут затишно». Римський Папа віддав свій будинок німецькому фонду

Рік тому, 16 вересня 2010, в день, коли королева Великобританії приймала Папу Римського, брат понтифіка Георг Ратцінгер передав ключі сімейного будинку в Пентлінзі Фонду Бенедикта XVI.

 

Була чудова погода. Монс. Георг прибув з єпископом Регенсбурга Герхардом Мюллером. Його вітали сусіди і доглядачі будинку Тереза і Руперт Хофбауер. Подія не обійшлася без сумної нотки. Георг Ратцингер стримував сльози, коли згадував чудові роки, проведені з братом і сестрою в цьому будинку.

 

«Нам було тут дуже затишно» - сказав, посміхнувшись, 86-річний священик і згадав про те, як його брат регулярно, але не дуже професійно, підстригав газон. «В будинку також був диван - згадав з посмішкою Георг, - І якщо братові не хотілося працювати, то він лягав на нього і відпочивав». Свято Різдва, яке ми разом святкували у будинку, було особливо приємним спогадом, але зараз він занадто старий і в нього дуже поганий зір, щоб піклуватися про будинок - зізнався Ратцингер-старший. «Фонд - найкраще рішення», додав він.

 


Простий будиночок з тінистим садом, де ростуть папороті, із залізними гратами на вікнах першого поверху і оповитим плющем бетонним гаражем був з 1970 по 1977 роки житлом Йозефа Ратцінгера. У ту пору він викладав в університеті Регенсбурга. Оскільки це єдина будівля, побудована згідно власних ідей Ратцінгера, вона особливо потребує захисту - сказав Рудольф Фодерхольцер, член правління Фонду.

 

Плани перетворити будівлю площею 150 кв. футів в притулок не здійснилися через конструктивні особливості, також будинок не може бути використаний і як конференц-центр. Але будинок не повинен бути лише музеєм, оскільки це було б нецікаво. Є ідеї про центр документації з невеликою бібліотекою і місце проведення зборів. Точне призначення будівлі ще належить визначити. У будь-якому випадку важливо зберегти дух тієї обстановки, коли Папа жив тут своїми книгами і фортепіано.

 

Раніше згадувалося також про те, що в будинку в 2012 році може пройти виставка, присвячена 85-річчю Папи. Бенедикт надав право визначити долю будинку Фонду. «Це - велика честь - сказав Фодерхольцер, - Але також і велика відповідальність».

 

Для Георга Ратцінгера будинок завжди буде доступний. «Я б хотів іноді дивитися на нього - говорить він. - Ці корені не повинні бути розірвані ».

 

У будь-якому випадку, як відгукнулися коментарем на форумі theratzingerforum.yuku.com, «це дуже сумні новини, оскільки зв'язок Папи з Пентлінгом і сімейним будинком рветься. Насправді, він ніколи напевно не жив би там знову, навіть якщо б пішов у відставку. Для фанатів було б занадто легко діставати його, і питання забезпечення безпеки залишалося б проблемним. Георг регулярно відвідував будинок по неділях і Хофбауер щиро дбали про будівлю. Тепер цей період у минулому ».

 

За матеріалами: Ратцингер-Информ