//

«L’Osservatore Romano» 150 років

1 липня 1861 року вийшов перший номер видання «L’Osservatore Romano» (Римський оглядач). 150 років – солідний вік для щоденної газети. Це видання, яке в народі називають «папською газетою», інформує про релігійні та політичні події.


У своєму посланні з нагоди 150-ліття видання Папа Бенедикт XVI зазначає, що ця газета є думкотворчою, оскільки не лише інформує читача про події, але і формує своїх читачів. Він також зазначив, що пригадує ті часи, коли газета була дуже престижною. Вона добилась цього завдяки об’єктивності та відвазі в першій половині ХХ ст. Так само було і під час Другої світової війни, коли ватиканська газета була в тогочасному Римі єдиним світлом, справжнім морським маяком. На думку Папи, це видання має виконувати таку роль і зараз, розширюючи коло авторів і набираючи щоразу більшого міжнародного характеру. В цьому йому допомагають видання різними мовами, а також існуюча вже впродовж двох місяців власна інтернет-сторінка.


Спочатку газета була приватною ініціативою і діяла за підтримки папського уряду. У 1885 році її власником стала Апостольська Столиця, після чого видання стало більш престижним і авторитетним.  У 1937 році папа Пій ХІ доручив салезіанцям опікуватися ватиканською типографією, де завжди друкували «L’Osservatore Romano».


Сьогодні редакція «Римського оглядача» прагне бути ближчою до молоді. Від тепер «L’Osservatore Romano» роздаватимуть у школах разом із іншими важливими щоденними виданнями. Окрім того, юні дослідники інтернет-простору та й і всі бажаючі можуть щодня читати електронну версію видання на сайті www.osservatoreromano.va.

 

 

 

 


За матеріалами www.news.va