//

Звіт про ситуацію з соціальним навчанням Церкви у світі

Міжнародний центр імені кардинала Ван Туана опублікував звіт про ситуацію з соціальним навчанням Церкви у світі. Під час презентації цього документу керівник цієї установи, Архиєпископ Трієста Жанпауло Крепальді зазначив, що даний звіт має на меті звернути увагу на деякі хвилюючі аспекти реалізації соціального навчання. На думку єрарха, воно не повинно стати сухим і непривабливим, навпаки, "повинно бути постійною частиною життя Церкви та її євангелізаційної місії".


У документі наголошується, що перед Церквою стоїть багато перешкод: зовнішніх і внутрішніх. Перші стосуються "агресивності сучасної секулярної культури, яка прагне захопити всі сфери суспільного життя і позбавити його не лише релігії але навіть етики і розуміння загального блага"."Це сили, які на міжнародному рівні організовують тривалі і запеклі атаки на життя та сім'ю, сприяють тому, щоб у більшій кількості країн приймалися закони на користь абортів і розвалу сімей", – наголошується у звіті. Крім того, звертається увага на негативну діяльність культурних організацій, які сприяють поширенню деформованого погляду на індивідуальну свободу, відносини між статями та передачу життя.


Серед внутрішніх перешкод для католицького соціального навчання, відзначається слабка зацікавленість з боку віруючих навчанням Папи, яке часто розглядається лише як одна з можливих численних пропозицій. Автори документу переконані, що заклик Папи, який говорить "про свідків, святих і мучеників, про пророцтво і відвагу, про новий місіонерський запал", повинен бути почутий і прийнятий як реалізація християнського життя.


Міжнародний центр імені кардинала Ван Туана був заснований в 2003 році з метою сприяти розвитку та поширенню соціального навчання Церкви. Установа названа на честь в'єтнамського ієрарха, який з 1975 року по 1998 рік перебував у тюрмі на підставі фальшивих звинувачень з боку комуністичної влади.

 

За матеріалами www.radiovaticana.org