//

Звернення Тернопільської міської ради з приводу тиску влади на українську церкву

Звернення

депутатів Тернопільської міської ради

до Президента України Януковича В.Ф.

 

Ми, депутати Тернопільської міської ради глибоко стурбовані ситуацією в Україні, котра склалася в міжконфесійному питанні. Після міжконфесійного протистояння початку 90-х та мирного співіснування та співпраці останніх років зараз в нашій країні розгортається державний курс знищення УПЦ Київського Патріархату та надання всіх прав та привілеїв в церковному житті та державно-церковних стосунках Московського Патріархату та його структурам в Україні. На духовенство Церков УПЦ Київського Патріархату здійснюється тиск з метою змусити священиків та навіть архієреїв перейти в юрисдикцію УПЦ МП. Прибічники Патріарха Кирила руками державної влади тиснуть на жертводавців та будівничих храмів Київського Патріархату, змушуючи тих передати новозбудовані церковні споруди проросійській Церкві. Такий тиск відбувається у різних регіонах України: на Донеччині (с. Кам’янки Тельманівського р-н), на Київщині (м. Макарів, села Ясногородка та Маковище Макарівського району, с. Ріжки Таращанського р-н), на Тернопільщині (с. Мусорівці Збаразького р-н) та в інших областях нашої держави.

Якщо висловлюватися простіше – влада змушує громади та священиків зраджувати Українську Церкву та йти в підніжки до Москви.

Українська Православна Церква Київського Патріархату всю свою історію чітко стояла на позиції загально православної традиції: в незалежній державі обов’язково повинна бути своя Помісна Церква.

Тернопільська міська рада звертається до гаранта Конституції, Президента України Віктора Януковича, який свого часу заявляв, що «всі церкви та держави рівні та різні», забезпечити дотримання Конституції, скасувати всі преференції для УПЦ МП, припинити дискримінацію УПЦ КП через заборону займатися викладацькою діяльністю у ВНЗ, обмеження можливості проводити обрядову діяльність, блокування виділення землі під будівництво храмів УПЦ КП, припинення тиску на духовенство і віруючих УПЦ КП, відновлення регулярного діалогу влади з усіма конфесіями. Наголошуємо, що тільки так можна досягнути міжконфесійного порозуміння, задоволення релігійних права громадян України, що захищаються міжнародним законодавством. Звертаємо увагу, що Президент України повинен захищати інтереси усіх громадян, а не лише їх частини.

 

Прийнято 5 січня 2011 року на четвертій сесії Тернопільської міської ради шостого скликання.

Джерело: www.rada.te.ua