//

Звернення релігійних лідерів світу до Великої Вісімки

Учасники міжрелігійної зустрічі "Релігії за Мир" у Бордо закликали політиків найбагатших країн приймати сміливі рішення для вирішення глобальних проблем сучасного світу.

 

Декларацію, що відображає спільну позицію учасників саміту, - Лоренту Стефаніні, генеральному секретареві Великої Вісімки. Документ підписали, зокрема, архиєпископ Бордо кардинал Жан-П'єр Рікар, архиєпископ Емануель – глава Асамблеї Православних Єпископів Франції та Конференції Європейських Церков, пастор Пол Бати – президент Протестантської Федерації Франції, Мохаммед Муссауї, що очолює мусульманську спільноту цієї країни та Вільям Вендлі – генеральний секретар "Релігії за Мир".

 

Автори звертаються до політичних лідерів з рядом пропозицій і прохань. Насамперед вони закликають до реформи "світового управління", щоб групи Великої 8 і 20 "більш формально вписувалися в рамки Організації Об'єднаних Націй", а також аби було відкрито двері "перед менш розвиненими країнами." Йдеться також про більш прозоре функціонування цих груп, щоб громадянське суспільство і релігійні організації могли брати участь в їх роботі, впливати на рішення, які там приймаються, і бути впевненими, що їх буде виконано.

 

Інші вимоги стосуються зменшення у глобальному масштабі розмірів кількості викидів газу в атмосферу і призупинення парникового ефекту, а також дотримання зобов'язань багатих країн виділяти 0,7 % їх валового національного продукту на допомогу найбіднішим країнам та "збільшення глобальних інвестицій на користь миру", які тепер "незначні у порівнянні з витратами на військові цілі". У цих справах політики повинні виявити мужність у прийнятті необхідного вибору, – заявили релігійні лідери.

 

За матеріалами wiara.pl