//

Звернення делегатів V-ої сесії Патріаршого Собору УГКЦ на тему “Богопосвячене життя в УГКЦ”

Звернення делегатів V-ої сесії Патріаршого Собору Української Греко-Католицької Церкви на тему“Богопосвячене життя в УГКЦ”
до богопосвячених осіб, монахів та монахинь, ченців та черниць,
членів мирянських інститутів,
духовенства і мирян УГКЦ


Ви –світло світу. Ви – сіль землі (Мт 5,13.14)


Всечесніші Отці, Дорогі Брати і Сестри!

 

Ми, делегати V-ої сесії Патріаршого Собору, присвяченої темі богопосвяченого життя, зібрались 31 серпня – 4 вересня 2011 р.Б. в місті Прудентополіс, на гостинній бразилійській землі, з’їхавшись з усіх кінців світу, з метою замислитись над природою і післанництвом богопосвячених осіб.

 

Ми дякуємо Всевишньому за великий дар богопосвяченого життя, який Господь Бог впродовж віків надсилає нашій Церкві, та за світлі приклади численних подвижників чернечого життя, яких ніколи не бракувало в нашій Церкві.

 

Звертаємося найперше до богопосвячених осіб:


Ваше служіння -  це особиста відповідь на Божий поклик. Ви це служіння здійснюєте в особливій спільноті молитви та сопричасті життя. Ваша ідентичність – наслідувати Ісуса Христа через євангельські ради: убожества, чистоти і послуху.


Ваше післанництво є спільне з цілою Христовою Церквою – слухати, проповідувати та навчати Божого Слова, вести життя особистої та спільнотної молитви, чинити діла милосердя і справедливости у світі, в якому ми живемо. Ваше пророче служіння здійснюєте, чи то катехизацією, євангелізацією і проповідництвом, чи то Вашим прикладом боговгодного життя. Ваше священиче служіння, яке випливає з Таїнства Святого Хрещення, Ви здійснюєте, молячись за себе і за других, віддаючи “самих себе, і один одного і все життя наше Христу Богові”, передусім довкола євхаристійного престолу. Ваше царське служіння пр оявляється у великому і в малому, коли лишень до Вас підійде людина – брат чи сестра – в потребі чи біді.


Ви повинні пам’ятати, що Ви не є самі, не є островом, не є самітньою квіткою в пустині. Ваше післанництво Ви здійснюєте в спільноті, яка мусить бути для Церкви і для світу місцем богоявлення, відзеркаленням любови Христових учнів, іконою сопричастя Триєдиного Бога. З ревністю ранньої апостольської Церкви, Ви покликані давати образ братньої любови, злагоди і миру (див. Діянь 4:32).

 

Звертаємось до священнослужителів у Христовому винограднику:


Проповідуйте про служіння Богові, майте відкриті очі на кожний Божий поклик та заохочуйте до богопосвяченого життя. У Вашій турботі про покликання в нашій Церкві, не забувайте, що вседобрий Господь дає нам те, що потрібне, коли б ми тільки цього в молитві ревно просили. Заохочуємо Вас шукати співпраці з богопосвяченими особами у Вашій душпастирській діяльності.

 

Звертаємось до добрих християнських батьків:


Пам’ятайте, що та дитина, яка виросла у Вашому домі, залишається в першу чергу Божою дитиною. Не жалійте Богові того, що Йому належить, і не знеохочуйте тих, які проявляють першу іскру бажання служити Богові.

 

Вкінці, звертаємось до молоді:


Ти, Брате і Сестро, що чуєш таємний голос Божий, який кличе наслідувати Христа в чернечому житті, відкрий двері свого серця Христові. Не бійся на Божий поклик сказати: “Ось я, пошли Ти мене!” (Ісая 6,8).

 

Завершуючи V-ту сесію Патріаршого Собору, ми, його учасники, зобов’язуємось в радості Христа нашого служити безкорисно та віддано там, де Господь нас посилає.

 

Від імені делегатів сесії Патріаршого Собору УГКЦ

на тему “Богопосвячене життя”

 


о. Тарсикій Залуцький, ЧСВВ
Секретар V-ої сесії Патріаршого Собору
на тему “Богопосвячене життя в УГКЦ”

Повідомили відповідальні за подання інформації про V сесію Патріаршого Собору