//

Зустріч священиків РКЦВОО

4-6 грудня 2012 р. у парафіях міст Прокоп'євська і Новокузнецька (Кемеровська область, Росія) проходила чергова зустріч духовенства російських католиків візантійського обряду, в ній взяли участь єпископ-ординарій Йосиф Верт, а також священики та сестри, всього більше 20 чоловік. На цей раз основним доповідачем був священик Василь Чудійович, віце-канцлер Київської Архиєпархії УГКЦ. Він представив присутнім стратегію розвитку УГКЦ на період до 2020 року «Жива парафія - місце зустрічі з Живим Христом».

 

Доповідач представив шість аспектів стратегії: Слово Боже і катехизація, літургія, управління дарами, діаконія (служіння милосердя), койнонія (спілкування, по-українськи «сопричастя»), місія. Розгляд кожного з пунктів супроводжувався питаннями для індивідуального роздумування і для роботи в групах. Таким чином, учасники зустрічі змогли познайомитися з досвідом УГКЦ щодо реалізації стратегії 2020, поділитися власним досвідом у своїх малих групах, а потім представити підсумки роботи всім присутнім.

 

Також владика Йосип розповів про зустрічі східних католицьких єпископів країн Європи, що відбулася в Хорватії, та поділився своїми враженнями.

 

Важливим аспектом зустрічі була можливість поділитися досвідом роботи у парафіях, радощами і турботами греко-католиків, що живуть в порівняно невеликих парафіях від Балтійського моря до Тихого океану. Але не менш важливим було знайомство з парафіями Кузбасу, чия історія починається ще в післявоєнний час. Тоді священики, які опинилися в таборах і засланнях і і були звільнені після початку «відлиги», звичайно не могли повернутися на батьківщину і залишалися працювати в Сибіру, на Півночі, на Далекому Сході: «Піонером» пастирської роботи у Прокоп'євську і Новокузнецьку став український редемпторист о. Василь Рутка (у 2009 році святкувалося 50-річчя початку його пастирської діяльності в Кузбасі). Немолоді вже парафіяни та парафіянки досі згадують тодішні богослужіння в будинку цього священика. Спілкування з ними і богослужіння в парафіяльних храмах обох міст, допомогли учасникам зустрічі жваво відчути і пережити зв'язок часів і єдність російських католиків.

 

Проведення наступної зустрічі планується в жовтні 2013 року в Новосибірську.

 

За матеріалами www.rkcvo.ru