//

Зустріч російських греко-католиків у Новосибірську

З 11 по 13 жовтня цього року в новому Єпархіальному центрі проходила зустріч російських католиків візантійського обряду з участю ординарія греко-католиків на території Російської Федерації єпископа Йосипа Верта, а також 12 священиків та 6 сестер-монахинь східного обряду. Тема зустрічі звучала так: "Ідентичність греко-католиків і сучасний екуменізм".


У ролі головного доповідача виступав проректор з наукової роботи та декан Історичного факультету Українського Католицького Університету (м. Львів), професор Олег Турій. Він провів три конференції, на яких були розглянуті подання про єдність і розкол в історії та вченні Католицької Церкви, дана оцінка історичного досвіду Брестської унії 1596 р., а також проаналізовано сучасний стан католицтва візантійського обряду та актуальні екуменічні ініціативи УГКЦ. Під час кожної з конференцій мала місце жвава дискусія, доповідач відповідав на численні запитання присутніх.


На інших засіданнях священики та монахині обговорили зі своїм Владикою підсумки та перспективи поточної душпастирської праці.

 

Зустрічі греко-католицького духовенства, яке вершить своє служіння на території Росії, відбуваються щороку. Про їх значення говорить секретар ординарія католиків візантійського обряду в РФ, координатор греко-католицьких спілдьнот Преображенської єпархії священик Андрій Старцев:


"Зустрічі греко-католицького духовенства і монашества ми проводимо раз на рік. Вони бувають присвячені якійсь певній темі. Ми запрошуємо когось із викладачів, щоб обговорювати різні історичні, канонічні, літургійні, богословські питання. Таким чином ми отримуємо інтелектуальну поживу, але також обговорюємо і наші насущні душпастирські проблеми, юридично-правові проблеми, які виникають  і т.д. і т.п. У цей час проходять і зустрічі наших комісій, має місце обмін катехитичними матеріалами, взагалі обмін досвідом нашого служіння.


Візантійський обряд у російському католицтві розвивається, але непомітно. Російські греко-католики є, але вони часто не мають душпастирів у тому місці, де проживають. Тому і їх греко-католицтво залишається деколи на рівні теорії, вони намагаються вирощувати його самостійно. Залишається лише сподіватися, що у майбутньому це принесе якісь плоди.


На наші зустрічі приїжджають священики, які опікуються дуже різними спільнотами візантійського обряду. Є серед них українці, є росіяни. У тих випадках, коли українці живуть в Росії вже тривалий час, форми душпастирської роботи, форми катехизації не дуже й різняться. Процвітаючими можна назвати ті парафії, де є молодь, активні миряни середнього віку. Одна з таких парафій – російська парафія о. Андрія Удовенко в Москві. За нашими поняттями вона досить немаленька. У чомусь їй можна і позаздрити ".

 

Професор Олег Турій зазначає: "Я був дуже радий особисто познайомитися з життям російських греко-католиків, про яких раніше багато читав і дещо чув від мого колеги, проф. о. Юрія Авакумова. Був радий зустріти тут деяких моїх колишніх студентів з Українського Католицького Університету, що нині вершать священиче служіння. Задоволений як тим, що вдалося поділитися своїми знаннями, так і тим, що сам дізнався дуже багато нового. Вважаю, що нам в УГКЦ потрібно дуже серйозно задуматися про допомогу нашим російським братам. Ми звикли відчувати себе переслідуваною Церквою, потребуючою допомоги,  але тепер – інша ситуація і прийшла пора і нам "віддавати борги".

 

За матеріалами sibcatholic.ru