//

Зустріч християн і мусульман Іраку

18 липня в іракському місті Кіркуку відбулася зустріч християн і мусульман країни. Її організувала Халдейська Католицька Церква у співпраці з Асоціацією пригноблених народів Ербіль в Курдистані. У форумі взяло участь близько 150 релігійних і політичних лідерів з християнських і мусульманських громад.

 

Мусульманські лідери в своїх промовах заторкнули соціально-культурні, освітньо-психологічні та релігійні питання спільного життя християн і мусульман Іраку.

 

Архиєпископ Кіркуку Луїс Сакко у своєму виступі звернув увагу на релігійний плюралізм і мирне співіснування між різними релігійними спільнотами, що є в Іраку. "Наша країна, – сказав ієрарх, – сьогодні вимагає культурної та соціальної моделі, яка посприяє єдності через плюралізм, терпимість та мирне співіснування різних релігійних та етнічних груп."

 

Халдейсько-католицький Архиєпископ зазначив, що відсутність діалогу між християнами і мусульманами – це символ смерті. Спілкування є символом розвитку та інтеграції. Кожен має почати цю роботу від себе з бажанням перебудови Іраку.

 

За словами Архиєпископа, "релігії  мають діяти позитивно, перемагаючи ненависть та заохочуючи населення країни до досягнення більшої справедливості та гармонії між людьми". Ієрарх стверджує, що політичне життя країни має сприяти єдності народу, а не забезпечувати інтереси окремих груп, що тільки призводить до розділень і конфліктів.

 

"Країні потрібен діалог між релігіями, щоб краще пізнати себе і навчитися жити разом. Ненависть в сучасному Іраку була продиктована надмірною політизацією релігій", - сказав Архиєпископ Кіркуку Луїс Сакко.

 

За матеріалами: Ватыканскае радыё