//

Знову кривавий теракт у католицькій церкві в Нігерії

У неділю в католицькій церкві в місті Кадуна, на півночі Нігерії, загинули щонайменше вісім осіб і ще 145 поранені, – повідомив представник нігерійської служби порятунку.

Нігерійський представник уряду заявив, що напад стався в церкві св. Ріти у місті Кадуна, столиці штату з однойменною назвою.

 

Поки що жодна терористична група не взяла на себе відповідальність за цей теракт, але оскільки у більшості північних штатів Нігерії переважають осередки радикальної ісламістської організації Боко Харам (що мовою племені хауса означає: «Західна освіта є оскверненням»), то ймовірно, що напад здійснили саме її члени. Ця радикальна ісламська організація вимагає введення законів шаріату у всіх 36 штатах Нігерії.

 

Нагадаємо, Боко Харам заснував 2002 року Устаз Мохаммед Юсуф у місті Майдугурі – столиці штату Борно, що на півночі Нігерії. Від 2010 року організація почала використовувати арабську назву جماعة اهل السنة للدعوة والجهاد, яка сунітською мовою означає:  «Сунітське братерство, яке веде священну війну». Бойовиків організації часто порівнюють з  афганськими талібами, оскільки ведуть широкомасштабну терористичну діяльність.

 

Нападів Боко Харам, яку за категоричність поглядів і зазомбованість її членів називають ще й сектою, найчастіше зазнають нігерійські сили безпеки, урядовці та християни, хоча в минулому організація попереджала лише про напади на мечеті та мусульман, які не поділяють радикальних планів Боко Харам.

 

Від 2009 року теракти в Нігерії уже забрали життя близько трьох тисяч осіб.

 

Майже половина зі 160 мільйонів жителів цієї найбільш густонаселеної африканської країни є мусульманами.


За матеріалами  http://info.wiara.pl