//

Знайдена в Туреччині «тисячолітня Біблія» не є ні Біблією, ні тисячолітньою

Рукопис, нібито виявлений в Анкарі, про який стало відомо наприкінці лютого цього року як про «тисячолітню Біблію», не є ані Біблією, ані тисячолітньою. Новина, яку за прикладом турецьких колег розповсюдили світові ЗМІ, вже встигла викликати палкі суперечки і в мусульманському світі, і серед християн.

 

Достатньо хоч трохи знати давньо-сирійську мову, щоб прочитати на форзаці книги слова: «В ім'я Господа нашого ця книга була написана для монахів високого монастиря в Ніневії 1500 року нашого Господа».

 

Турецькі ЗМІ писали, що цей нововідкритий текст нібито заперечує Божественність Ісуса Христа і оголошує про прихід пророка Мухаммеда. Проте викладач східного богослов'я і релігієзнавства Мусса Йараміс, ассиро-халдей, який народився в Туреччині, а зараз живе в у бельгійському Брюсселі, каже, що обман турецьких журналістів легко виявити.

 

«У нас немає можливості побачити текст докладно, хоча зображення книги засоби масової інформації поширили всюди. Але, на щастя для нас, вони сфотографували праву сторінку, і очевидна брехня постає перед нашими очима».

 

Мусса Йараміс каже, що рукопис написаний у Східній Сирії (халдейська земля). Цей рукопис не є ні Біблією в цілому, ні Євангелієм, а просто лише книгою, написаною для монахів. Вона створена багато століть після появи ісламу, і, отже, «пророцтва» щодо Мухаммада аж ніяк не може містити, а те, що сказано в рукописі про Ісуса, складно зрозуміти.


Проте турецькі ЗМІ створили навколо «сенсаційної» знахідки неймовірний ажіотаж. Рукопис оголосили «істинним Євангелієм, яке нібито приховував Ватикан».

 

Насправді ж книга може бути списом неканонічного «Євангелія від Варнави». Це дуже пізній псевдо-апокрифічний текст, написаний невідомим автором або авторами, найімовірніше, мусульманами. Він відомий за двома рукописами на італійській та іспанській мовах, які датовані кінцем XVI ст. Дослідники одностайно визнають т.зв. «Євангеліє від Варнави» середньовічною підробкою, створеною з метою пропаганди ісламського погляду на Ісуса Христа як на пророка, а не Богочоловіка.


За матеріалами: sedmitza.ru