//

Життя і діяння святого апостола Івана

27 грудня Церква на Заході відзначала свято святого Івана євангелиста, наймолодшого апостола, який прожив найдовше життя. Цей учень найчастіше присутній під час головних подій життя Ісуса. Св. Іван - автор четвертого Євангелія і Книги Одкровення - єдиної пророчої книги Нового Завіту. Іван походив з Галилеї і був сином Заведея і Саломії, братом Якова-старшого. Його мати була з групи тих жінок, які супроводжували Ісуса, коли Він піднімався на Голготу. Ймовірно, вона була двоюрідною сестрою Діви Марії. Батько апостола Івана займався риболовлею на озері, і у нього під наглядом були наймані працівники-рибалки.


Хоча Іван був досить заможним і мав зв'язки серед священиків, він ніколи не відвідував школу для рабинів і вважався неписьменним і людиною з народу. Дехто з учених взагалі висував гіпотезу, що апостол Іван тільки диктував свої твори, а записував їх його учень.


Хронологічно Іван - перший апостол, якого знав Ісус, а також останній з апостолів, який завершує апостольську місію.


Іван був до цього послідовником Івана Предтечі. Це йому і Андрію, згідно з Євангелієм від Івана, Хреститель вказав на Ісуса, сказавши: «Ось Агнець Божий», - і двоє, почувши це, пішли за Ним. Ісус запитав: «Що вам треба?» - І вони відповіли: «Учителю, де Ти живеш?». Тоді Ісус запросив їх до Себе, і вони залишилися в Нього весь день. Іван навіть уточнює: «Було близько десятої години», - що свідчить про надзвичайно сильне враження, яке справила на нього ця зустріч.


Потім Іван приєднався до інших апостолів, коли Ісус ішов по березі озера. Згідно з Євангелієм від Матея, Ісус закликав його і брата - Якова - які лагодили сіті. І вони відразу ж, залишившии човна та батька свого, пішли за Ним.
З цього часу  Іван займав особливе місце в соборі апостолів. Він був наймолодшим з усіх, але в списку значився на четвертому місці. Його особливо любив Петро, можливо, його земляк, але перш за все - Ісус. До такої міри, що сам апостол Іван в Євангелії називає себе самого «улюбленим учнем Ісуса».


Серед всіх учнів Ісуса він був одним із трьох найближчих - разом з Петром і своїм братом Яковом, - які супроводжували Вчителя в найважливіших моментах, наприклад, під час воскресіння дочки Яїра, в момент Преображення на горі Тавор і в Гетсиманському саду. З Петром він ходив готувати великодню трапезу, а на самій Вечері в Єрусалимі займав почесне місце - по праву руку від Ісуса. На прохання Петра він «припав до грудей» Ісуса, - це був знак розради і любові, - щоб запитати ім'я зрадника.


Ця сцена, насичена драматизмом, протягом століть відтворювалася в «Таємній Вечері» багатьох відомих художників. Коли Ісуса заарештували, Іван утік разом з іншими, але йшов услід за Ним під час процесу. Іван - єдиний з апостолів, хто опинився біля підніжжя Хреста поряд з Марією, яку взяв до себе під опіку після того, як Ісус довірив йому Свою Матір перед смертю. Разом з Петром Іван був першим, хто дізнався про порожній гріб від Магдалини, і з Петром поспішив до гробу і добіг першим, в силу своєї молодості, - але з поваги до Петра не увійшов, зупинившись біля входу. Іван  увійшов до гробниці після Петра і побачив на землі пелени, в які був огорнутий Ісус після смерті. Ця картина просвітила розум апостола Івана і, можливо, він увірував у Воскресіння навіть раніше Петра, який повертався, здивований тим, що побачив.


Іван був присутній при наступних появах Ісуса зібраним разом апостолам. Він був першим, хто впізнав Його під час чудесної риболовлі на Тиверіадському озері. Він був також в той момент, коли Ісус затвердив першість апостола Петра. Разом з іншими апостолами Іван отримав від Господа апостольський мандат і обітницю Святого Духа - під час П'ятидесятниці, коли була присутньою також Діва Марія.


Майже завжди апостол Іван супроводжував апостола Петра в його апостольській місії і був з ним, коли відбулося перше голосне диво: зцілення кульгавого. Разом з Петром він не раз був заарештований і висічений Синедріоном за проповідь. Книга Діянь Апостолів розповідає, що Іван був посланий до Самарії, щоб зміцнити там віру, вже посіяну апостолом Филипом.


Близько 53 року апостол Павло називає його стовпом народжуваної Церкви, разом з Петром та Яковом старшим.
Яків був обезголовлений приблизно в 42 році царем Іродом Агриппою I, ставши першомучеником серед апостолів.

 

Відповідно до древніх джерел, Іван остаточно покинув Єрусалим (точно відомо, що в 57 році його вже там не було), щоб нести Євангеліє в Малу Азію. Іван керував життям Церкви в Ефесі та інших громад цього регіону.


Іван також здійснив пророцтво Ісуса про те, що він піде за Ним в Страстях. Хоча він і не прийняв мученицьку смерть, як його брат і інші апостоли, але був змушений терпіти гоніння Доміціана: цю другу хвилю переслідувань християн. В останні роки своєї влади, близько 95 року, почувши про апостола Івана, Доміціан велів йому з'явитися в Рим і, побривши його в знак образи, наказав занурити його в казан з киплячою олією біля  Латинських воріт. Але Іван вийшов неушкодженим. Аж до наших днів про це легендарне диво нагадує восьмикутна каплиця, розписана Браманте і завершена Борроміні.


Святий апостол Іван був потім засланий на острів Патмос (приблизно  70 км від Ефеса) за проповідь і свідчення Ісуса Христа. Після смерті Доміціана на престол зійшов імператор Нерва, який виявляв терпимість стосовно християн. Тому Іван зміг повернутися в Ефес, де продовжував наставляти паству в братерській любові. Іван помер близько 104 року, у віці більше ста років. Наймолодший з апостолів, що зберіг безшлюбність, жив довше за всіх, засвідчуючи Христа і Його вчення християнам до другого сторіччя.


На його гробниці в період між 5 і 6 століттями в Ефесі був споруджений прекрасний собор. Традиція і стародавні письмові джерела приписували йому численні чудеса, наприклад, те, що він врятувався від отруєння і залишився неушкодженим після того, як його кинули в море. Згідно з цими джерелами, в Ефесі він навіть воскресив мертвого.
У похилому віці апостол Іван не міг ходити і на зборах зі своїми учнями, на які його приносили на руках, він говорив тільки одне: «Діти мої, любіть один одного». І коли у нього запитували, чому він говорить ту саму фразу, він відповідав: «Тому що це заповідь Господа, і досить тільки цього».


Апостольську доктрину святого Івана відрізняє те, що він вказує на Благодать як на природну основу християнського життя. Іван був більше схильний до споглядання, ніж до дії, але це не означає, що він був крихким фантазером. Він був палким і нестримним: не випадково їх з братом Яковом називали «синами грому».
Як богослов найвищого рівня, Іван підкреслював божественність Ісуса, а як найточніший історик, ставив акцент на людяності Ісуса, оповідаючи про Його людські особливості, про які інші євангелісти замовчували. Наприклад,  сцена вигнання торговців з Храму, опис втоми Ісуса, його плач за  Лазарем, Його спрага на Хресті і так далі.


Апостола Івана справедливо називають євангелистом любові і богословом істини і світла. І проникнути в цю істину йому вдалося тому, що він був пронизаний Божественною любов'ю. Євангеліє святого Івана, починаючи з 2 століття стали називати «духовним Євангелієм». На початку воно завершувалося 20-ю главою: з 1 по 12 главу це була «книга знамень», а з 13 по 20 - «книга годин», тобто найвищого моменту життя Ісуса, принесеного в жертву на Хресті. В кінці 1 століття з'явилися останні глави, в яких є згадка також про смерть апостола. Вчені стверджують, що Євангеліє від Івана було створено в кілька етапів.


Іван - автор єдиної пророчої книги Нового Завіту: «Одкровення». Одкровення Івана Богослова - Апокаліпсис - закриває цикл священних книг. Насичений символікою, Апокаліпсис вважали деяким оракулом про кінець світу. У дійсності ж це - конкретне послання надії, звернене до Церкви, що переживала внутрішню кризу і страждала від переслідувань Римської імперії. Мета Апокаліпсису - вселити в Церкву мужність віри й свідчення. Апокаліптичний жанр був широко розповсюджений в юдаїзмі. Це книга пророча в тому сенсі, що вона тлумачить діяння Бога всередині історії.


Існують також три Послання святого Івана, написані, ймовірно, в Ефесі. Їх мета - підкреслити деякі основоположні істини, що піддавалися нападкам з боку гностичних доктрин.


Емблема апостола Івана - орел: так само, як орел може дивитися на сонце, Іван у своєму Євангелії спрямовував погляд у саму глибину божественності.

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va