//

Жителі Нью-Йорка отримали в подарунок собор св. Патріка

До свята жителі Нью-Йорка отримали довгоочікуваний подарунок - кафедральний собор св. Патріка, зведений в 1877-1878 роках. Він незабаром буде відреставрований. Масштабні роботи, які займуть не менше двох років, обійдуться місту в 175 млн. доларів, повідомляє ИТАР-ТАСС.

 

Традиційний парад з нагоди Дня святого Патріка пройшов у суботу на Манхеттені. Вуличне хода в Нью-Йорку, в якому на цей раз взяли участь понад 200 тис. осіб, вважається найголовнішим парадом на честь покровителя "смарагдового острову".

 

У параді брали участь поліцейські та пожежні міста, серед яких багато людей з ірландським корінням. Разом з тим у праві брати участь в ході вже вкотре було відмовлено представникам сексуальних меншин.

 

Традиційним кольором Дня Святого Патріка є зелений. У зв`язку з цим смарагдовий відтінок придбали багато американських пам`яток: екологічно безпечні барвники були додані в Ніагарський водоспад / с обох сторін - американської та канадської /, знаменитий фонтан перед Білим домом, річку Чикаго в однойменному місті. У Нью-Йорку на честь свята в зелений колір підсвічені верхні поверхи будинків.

 

Ірландці глибоко шанують свого святого, який, згідно з переказами, в V столітті приніс в Ейре / історична назва Ірландії / християнство з континенту. У Сполучених Штатах для вихідців з Ірландії це особливе свято. Враховуючи, що 36 млн. американців - близько 12 % населення країни - вважають себе нащадками ірландців, День св. Патріка є для них одним з найулюбленіших. Щороку це свято проходить під девізом: "В День Святого Патріка всі стають ірландцями!".

 

Джерело: УНІАН-релігії