//

Женева: католицько-лютеранський документ до 500-ліття Реформації

Від конфлікту до спільності – такими словами лютерани і католики описують свої екуменічні досягнення останніх 50 років, у зв'язку з 500-літтям Реформації у 2017 році. Таку назву має спільний документ, приурочений цьому ювілею, що був опублікований 17 червня Католицькою Церквою та Всесвітньою Лютеранською Федерацією.


Як повідомляє Радіо Ватикану, документ налічує 90 сторінок, на яких визнається спільна відповідальність за розділення у Церкві Заходу в шістнадцятому столітті. У ньому також аналізуються основні ідеї Мартіна Лютера у перспективі екуменічного діалогу між двома конфесіями. Присутній на презентації документу кардинал Курт Кох, глава ватиканської дикастерії з екуменізму, зазначив, однак, що не можна відсвяткувати розділення Церкви.

 

Натомість на думку о. Маттіаса Турка, відповідального за діалог Ватикану з лютеранами, цей документ є важливою віхою у двосторонніх взаєминах. "Після стількох століть конфлікту і непорозумінь, які були навіть причиною воєн, це буде перша річниця Реформації, яку ми відзначатимемо разом екуменічно, – зазначив о. Турк. – Наша двостороння комісія затвердила також літургійні матеріали для спільних екуменічних богослужінь. Таким чином, ми хочемо втілити у життя те, що нам вдалося з’ясувати на богословському рівні. Ці літургії включатимуть в себе цитати з документів, читання Біблії та молитовні намірення, в тому числі молитву про прощення всього зла, яке ми заподіяли один одному".