//

Жаль Святішого Престолу у зв'язку з черговою незаконною хіротонією у Китаї

Ще одна нелегальна хіротонія відбулася в Китаї і викликала «біль та стурбованість», оскільки вона противиться «єдності Вселенської Церкви». Про це повідомив директор Залу Друку Святішого Престолу отець Федеріко Ломбарді, коментуючи новину про незаконну хіротонію священика Джозефа Хуан Бінчжана, яка відбулася в четвер у місті Шаньтоу. У хіротонії були змушені брати участь також деякі єпископи, що знаходяться в сопричасті зі Святішим Отцем.


Нелегальним єпископським свяченням в Шаньтоу, провінції Гуаньдун, було нанесено ще одну рану Католицькій Церкві в Китаї, що вже пережила подібний жест лише два тижні тому. Цього разу був рукопокладений єпископ Лешану, також без мандату Папи. У Курії пояснили, що під час цієї хіротонії чинили тиск на деяких китайських єпископів, що перебувають у сопричасті зі Святішим Престолом. Вони були змушені до участі, не дивлячись на те, що раніше вже заявляли про свою відмову. Подія відновила гіркоту Бенедикта XVI, яку він відчув 29 червня, в день єпископського свячення в Лешані. Тоді Святіший Престіл, висловлюючи своє співчуття, ще раз нагадав в заяві від 4 липня, що «єпископ, рукопокладений без Папського мандату, тобто незаконно, позбавлений всякого авторитету в управлінні католицькою спільнотою єпархії», і що Святіший Престіл не визнає його єпископом увіреної йому єпархії.


В документі говориться також про серйозні канонічні санкції для прелата, що отримав незаконну хіротонію, а разом з ним і для єпископів, що його висвятили, а саме про відлучення latae sententiae за порушення правил, викладених в каноні 1382 Кодексу канонічного права. У своїй заяві Святіший Престіл підкреслює, що «єпископське свячення без папського мандату прямо суперечать духовній ролі Верховного Понтифіка і руйнує єдність Церкви». Йдеться про вчинок, що провокує «розділення і напруження в католицькій спільноті Китаю», тоді як «виживання і розвиток Церкви можливі лише в єдності з тим, кому в першу чергу увірена сама Церква». «Якщо Церква у Китаї бажає бути Католицькою, то вона повинна поважати доктрину і дисципліну Церкви» - підкреслюється у заяві. На закінчення ватиканського документу Папа Бенедикт XVI висловлює бажання «звернутися до улюблених віруючих в Китаї із словами підтримки і надії, закликаючи їх до молитви та єдності».


За матеріалами Радио Ватикан