//

Заява Ватикану щодо нелегальних свячень у Китаї

Заява Святішого Престолу
щодо єпископських свячень у єпархії Лешан
(Провінція Сичуан, КНР)


Стосовно єпископських свячень о. Пола Лея Шіїна, що відбулися в середу, 29 червня, і були уділені без апостольського мандату, видана заява:


    О. Лей Шіїн, висвячений без папського мандату і таким чином нелегально, не має права управляти єпархіальною католицькою спільнотою, а Святіший Престіл не визнає його єпископом єпархії Лешан. Наслідки санкцій, які до нього застосовуються через порушення норми канону 1382 Кодексу Канонічного Права, залишаються в силі.


Цей же о. Лей Шіїн був поінформований у свій час, що Святіший Престіл не приймає його як кандидата на єпископські свячення з перевірених і дуже серйозних причин.


    Єпископи, котрі уділяли свячення, підпали під важкі канонічні санкції, визначені законом Церкви (а саме: канон 1382 Кодексу Канонічного Права; Декларація Папської Ради законодавчих текстів від 6 червня 2011 р.Б.).


    Єпископські свячення без папського мандату прямо суперечать духовній ролі Верховного Понтифіка і руйнує єдність Церкви. Свячення у Лешані були одностороннім актом, який сіє розподіл і, на жаль, створює конфлікти та напруження в католицькій спільноті Китаю. Церква може вижити і розвиватися лише в єдності з тим, кому сама Церква є довірена в першу чергу,і не без його згоди, як це сталося у випадку Лешану. Якщо Церква у Китаї бажає бути Католицькою, то вона повинна поважати доктрину і дисципліну Церкви.


    Єпископські свячення у Лешані глибоко засмутили Святішого Отця, котрий надсилає улюбленим вірним у Китаї слово підтримки і надії, закликаючи їх до молитви та єдності.


З Ватикану, 4 липня 2011 р.Б.


За матеріалами Vatican Radio