//

Заява архиєпископа Павла Пецці, голови Конференції католицьких єпископів Росії, у зв'язку з позицією Ради Європи з приводу переслідування християн

У своєму посланні до Всесвітнього дня миру (1 січня 2011 року), підводячи підсумки 2010 року і кидаючи погляд в майбутнє, Папа Бенедикт XVI підкреслив те, що, на превеликий жаль, стало сьогодні очевидним симптомом хвороби сучасного світу: «В даний час християни є релігійною групою, яка піддається найбільшим гонінням через свою віру» (п. 1). Чи не щодня трагічні новини підтверджують правоту його слів: «У деяких регіонах світу [християнам] неможливо сповідувати і вільно виражати свою релігію, не ризикуючи життям і особистою свободою [.] Багато хто з них щоденно терпить образи і часто живе в страсі через своє прагнення до істини, своєї віри в Ісуса Христа і свого щирого заклику визнати релігійну свободу» (там же, п. 1).



Деякі найбільш волаючі злочини — такі, як вибухи в храмах Багдаду і Александрії, — на деякий час опиняються в центрі уваги громадськості і мас-медіа. Проте в цілому доводиться визнати, що насильство відносно християн, яке стало не лише звичним явищем в деяких країнах, але і частиною їх внутрішньої політики, не зустрічає належного засуду і протидії з боку суспільства і влади. Ця тенденція стає настільки очевидною, що дозволяє вважати її співучастю в насильстві проти християн, проявом тих «витончених форм ворожості до релігії, які в західних країнах виражаються деколи запереченням історії і релігійних символів, що відображають ідентичність і культуру більшості громадян» (там же, п. 13).

 


Саме так доводиться розцінювати позицію комітету міністрів закордонних справ країн — членів Європейського Союзу, які на своїй зустрічі 31 січня цього року відмовилися засудити переслідування християн на Близькому Сході і у всьому світі, не дивлячись на недвозначний заклик, що прозвучав з боку Європейського Парламенту і Парламентської Асамблеї Ради Європи, «в терміновому порядку виробити стратегію ЄС, направлену на захист і зміцнення прав людини на релігійну свободу, що включає ряд заходів, направлених проти держав, що навмисно відмовляють в захисті релігійним деномінаціям» (Резолюція Європейського Парламенту «Про положення християн в контексті релігійної свободи» від 20 січня 2011 року, п. 13).



Християнські спільноти, чиї цінності і принципи в значній мірі сприяли усвідомленню людьми і народами власної ідентичності і гідності, а також завоюванню демократичних основ і затвердженню прав людини, сьогодні просять про допомогу і захист від ненависті і насильства. Від імені єпископату, духовенства, всіх вірних Католицької Церкви в Росії я закликаю світську владу і релігійних лідерів відгукнутися на голос Церкви і діяти негайно, щоб покласти край всякому насильству відносно християн. Це в першу чергу означає визнання того, що таке насильство дійсно відбувається, і заслуговує на безумовне засудження.



Всіх вірних, доручених моїй пастирській опіці закликаю до молитви в цьому намірі.
Архиєпископ Павло Пецці
митрополит Архиєпархії Божої Матері в Москві
голова Конференції католицьких єпископів Росії

Москва, 16 лютого 2010

За матеріалами www.cathmos.ru