//

Завтра у Ватикані стартує конференція на тему стовбурових клітин

Як ми повідомляли раніше, 9-11 листопада 2011 р. у Ватикані відбудеться Міжнародна Конференція «Дорослі стовбурові клітини: наука та майбутнє людини й культури», організатором якої є департамент «Наука та віра» Папської Ради в справах культури.


Стовбурові клітини – це первинні клітини, що зустрічаються в усіх багатоклітинних організмах. Вони можуть самовідновлюватися шляхом поділу клітин, а також можуть розвиватись в досить велику кількість спеціалізованих типів клітин, тому вони є, так би мовити, своєрідною системою ремонту тканин тіла. Вивчення їх властивостей розкриває широкі можливості для застосування клітинної терапії в лікуванні різних важких захворювань, але з ними пов’язані важкі етичні проблеми.


На сьогодні існує дві можливості здобування стовбурових клітин з лікувальним потенціалом: з людських ембріонів (на дуже ранній стадії розвитку) або з пуповинної крові та інших органів дорослого організму. У першому випадку клітини видаляють з людського ембріона та переносять у хворий людський орган. Тим самим знищують щойно зачату людську істоту, а етична проблема полягає в тому, що не можна нищити людське життя, навіть з метою лікування іншого. Тому Церква підтримує науковців, які досліджують використання альтернативного джерела походження стовбурових клітин – пуповинної крові чи інших органів дорослої людини.


У четвер, 16 червня 2011 р., у Ватиканському прес-центрі, за участю Президента Папської Ради в справах культури, керівника департаменту «Наука і віра» та представника фармакологічного підприємства НеоСтем зі Сполучених Штатів Америки відбулася презентація листопадової конференції.