//

Завершився візит в Україну Мелхітського Патріарха Григорія ІІІ

Вчора, 28 березня, завершився візит в Україну Глави Мелхітської Греко-Католицької Церкви, Патріарха Антіохії і всього Сходу, Олександрії і Єрусалиму Григорія ІІІ (Лагама).

 

 

Патріарх Мелхітський Григорій ІІІ у супроводі двох представників Святого Синоду цієї близькосхідної Церкви  – Його Високопреосвященства Архиєпископа Кир Мішеля Абраса і Його Високопреосвященства Митрополита-емерита Кир Жана Хадада, а також Патріаршого економа і секретаря Літургічної комісії отця Еліаса Чатаві відвідали Київ для участі в урочистих заходах з нагоди інтронізації новобраного Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава.

 

 

«Вірю, що і Українська Греко-Католицька Церква, і Мелхітська Греко-Католицька Церква покликані до важливого завдання в екуменічному діалозі, оскільки ці дві Церкви візантійського обряду (грецького і слов’янського) є найчисельнішими Церквами у сопричасті з Римом», - зазначив очільник близькосхідних греко-католиків у своєму привітальному слові під час чину інтронізації Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві.

 

 

Патріарх зазначив, що особисто є надзвичайно щасливим від розвитку братерського церковного сопричастя між обома Церквами:  «Цьому сприяє моя давня дружба, уже понад 20 років, з нашим дорогим братом і другом Його Блаженством кардиналом Любомиром Гузаром, великим героєм християнського Сходу, своєї традиції та спадщини». На думку Григорія ІІІ,  Блаженніший Любомир залишається Отцем Церкви, а поряд з тим - великим захисником екуменічної місії східних католицьких церков, в повному сопричасті з Церквою Римською, що посідає першість у любові зі Святішим Отцем Венедиктом ХVІ, який  виявив свою любов до християнського Сходу через скликання Синоду Єпископів, присвяченого темі Близького Сходу.

 

 

«Місія Східних Католицьких Церков полягає також у вірності  східній традиції та плеканні дружніх відносин з православними Церквами, які завжди залишаються нашими сестрами і беруть активну участь в екуменічному діалозі», - наголосив Блаженніший Григорій ІІІ.

 

 

Патріарх висловив намір підтримувати зв’язки між Церквами, «оскільки маємо зосередити наші зусилля на великому служінні Церкві та світу, щоб сповнилась молитва Христова: «Щоб усі були одно… щоб світ їм повірив», - зазначив високий гість.

 

 

«Через нас Ваше Блаженство вітають і складають свої побажання  Церква Матір всіх Церков - Церква Єрусалимська,  Свята Земля, де народився наш Спаситель Ісус Христос, та Близький Схід, який є колискою християнства», - привітав Антіохійський Патріарх новообраного Главу УГКЦ від імені Церкви Близького Сходу, Церкви арабів, від імені співбратів, які входять до складу Ради Католицьких Патріархів Сходу.

 

 

На офіційному прийомі після урочистої Літургії Патріарх Григорій ІІІ подарував Блаженнішому Святославу святочний омофор – пастирський символ Архиєрея.

 

 

Під час свого візиту до України очільник Мелхітської Греко-Католицької Церкви також зустрівся із членами Синоду Єпископів УГКЦ, на якому він висловив конкретні пропозиції щодо співпраці між Українською Греко-Католицькою та Мелхітською Греко-Католицькою Церквами. Його Блаженство Григорій ІІІ подарував Предстоятелю УГКЦ антимінс як знак єдності між двома церквами-сестрами. В свою чергу, Блаженніший Святослав подарував Патріарху Григорію III пасхальні писанки, виконані відомими українськими майстрами.

 

Офіційна делегація Греко-Мелхітської Церкви під час перебування в Києві відвідала Софію Київську та Києво-Печерську Лавру. Напередодні інтронізації відбулася братська зустріч Блаженнішого Григорія ІІІ із Блаженнішим Любомиром – повідомив для Департаменту Інформації УГКЦ д-н. Володимир Мальчин, віце-канцлер курії Верховного Архиєпископа.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua