//

Завершився візит Глави УГКЦ до Німеччини

У суботу, 18 лютого, завершуючи візит до Німеччини, Блаженніший Святослав відвідав українську громаду Святого Миколая в м. Берлін. На Святу Літургію прибули вірні з Дрездена, Ганновера, Гамбурґа, Брауншвайґа та інших ближніх міст. У проповіді Глава УГКЦ звернув увагу на те, що блаженний священномученик Петро Вергун в основу своєї діяльності, як душпастир, свідомий українець та відповідальна людина, поклав вірність і стійкість: він намагався бути до кінця зі своєю громадою, і лише через ув’язнення в 1945 році покинув свою паству. На засланнях та в тюрмах він жив надією, що його громада на розбіглася перед погрозою вовків, тобто лихоліттям комуністичного переслідування. Помер блаженний в Сибіру 55 років тому, але молитовно опікується надалі своєю громадою. «Тож, молячись у стінах того багатого з історичного погляду храму, кожен із присутніх повинен усвідомити свою роль у збереженні власної ідентичності, як українець, вірний традиції і відкритий до нових викликів, що їх посилає нам сьогодення», - наголосив проповідник.

 

Відтак було зачитано привітання від Архиєпископа Раінера Маріа Воелкі, у якому новопризначений кардинал подякував Главі УГКЦ за візит і запевнив у молитві та співпраці на духовній ниві.

 

Після закінчення Святої Літургії Блаженніший поблагословив громаду Берліна, а через неї - увесь Апостольський екзархат.

 

«Аналізуючи інтенсивний і важливий візит, що тривав цілий тиждень, можна однозначно визнати, що Глава УГКЦ зумів у своїх зустрічах та розмовах зачепити всі важливі для українського суспільства, чи то в Україні, чи поза її межам, сфери життя. Програма розвитку Церкви виглядає на такому тлі справді дуже інтенсивною і дає надію, що Україна в процесі євроінтеграції зуміє також свої політичні та суспільні процеси пристосувати до швидких, але впевнених кроків Глави УГКЦ», - відзначив о. Іван Мачужак, канцлер Апостольського екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії.

 

Департамент інформації УГКЦ