//

Завершився V Всеукраїнський з’їзд капеланів в Івано-Франківську

26 січня завершився V Всеукраїнський з’їзд капеланів в Івано-Франківську. У підсумковому обговоренні результатів з’їзду Владика Михаїл наголосив на досягненні мети V з’їзду військових капеланів. «Найперше варто зазначити, що протягом цих трьох днів ми зібрали велику спільноту капеланів, але й також військовослужбовців разом, заради досягнення спільної мети. Коли ми є єдиною спільнотою, тоді ми зможемо зробити дуже багато в цьому житті», - підкреслив Владика.

 

Одним з важливих результатів з’їзду Владика назвав консенсус у прийнятті рішення щодо моделі капеланства в Україні – за представлену модель протягом другого дня о. Любомиром Яворським проголосували усі капелани. «Таким чином можна вважати, що в українському капеланства запанувала конкретна стратегія праці в руслі душпастирської опіки військовослужбовців», - зазначив о. Любомир Яворський. Одним з планів на 2012 рік було визначено проводити спільні молитовні читання Святого Письма по військових частинах, яке може бути також міжконфесійним, що поглибить співпрацю різних Церков, зокрема й у війську.

 

Важливою рисою з’їзду було очевидне наставлення військовослужбовців на співпрацю з капеланами – отже, ініціатива душпастирства не походить лише від Церкви, що є неабияким прогресом у її співпраці з державою.

 

На завершення капелани та військовослужбовці на чолі з керівництвом Департаменту відвідали Прикарпатський військово-спортивний ліцей-інтернат, де ознайомилися з функціонуванням та забезпеченням навчального закладу.

 

Полковник Микола Мартинюк, директор закладу, провів для гостей екскурсію по території ліцею, який знаходиться на території колишньої військової частини, і розповів історію його заснування, після чого усі зібралися в актовій залі, де вже чекали на зустріч ліцеїсти.

 

о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, представив владику Михаїла та діяльність Департаменту, а також розповів про подію – П’ятий всеукраїнський з’їзд військових капеланів, з нагоди якого капелани завітали до ліцею. Владика Михаїл (Колтун) привітав хлопців та дав їм коротку душпастирську науку. «Сьогодні ви є тут – ви перебуваєте у спільноті, навчаєтесь  і водночас вчитеся життя. Нехай у вашому житті буде завжди присутній Бог, а саме навчання буде для вас легким і цікавим», - побажав військовий єпископ.

 

Ліцеїстів привітав п-к Григорій Філь, заступник начальника відділу військово-патріотичного виховання культури та традицій Головного управління виховної та соціально-психологічної роботи ЗСУ, та п-к Руслан Коханчук, старший офіцер відділу роботи з громадськими, релігійними організаціями та шефських зв’язків  Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України. Полковники заохотили учнів ліцею після його закінчення поступати до військових вищих навчальних закладів та надихнули молодих хлопців на наполегливе навчання в ліцеї.

 

Триденний з’їзд завершився ввечері 26 січня. У щорічному з’їзді взяло участь близько 40-а учасників.

 

Джерело: Прес-служба Департаменту капеланства