//

Завершився перший етап апостольського візитування Католицької Церкви в Ірландії

Завершився перший етап апостольського візитування Католицької Церкви в Ірландії, що проводиться у зв'язку з рядом скандалів, викликаних сексуальними зловживаннями в церковних установах. Про необхідність візитування було оголошено в «Листі католикам Ірландії» Бенедикта XVI від 19 березня 2010 р., а саме візитування почалося восени того ж року. Його мета – допомогти Помісній Церкві Ірландії в справі її оновлення. Папські візитатори зайнялися перевіркою ефективності заходів, прийнятих місцевим єпископатом для виправлення наслідків зловживань, допомоги їх жертвам і недопущення подібних явищ надалі.

 

«Візитація чотирьох ірландських митрополій-архиєпархій, семінарій і чернечих орденів виявилася дуже корисною, у тому числі і завдяки співпраці всіх залучених в цю ініціативу. Святійший Отець щиро дякує всім їм, особливо чотирьом митрополитам-архиєпископам», – читаємо в опублікованому 6 червня у Ватикані комюніке. Як випливає з того ж комюніке, звіти візитаторів були передані компетентним дикастеріям Святого Престолу, які в ході власних досліджень, а потім на міждикастеріальних зустрічах дали їм попередню оцінку. Її підсумки наступні.

 

Конгрегації у справах єпископів і католицької освіти вважають аналіз ситуації в ірландських архиєпархіях і духовних семінаріях вичерпним, а тому продовжувати візитування не збираються. А ось Конгрегація у справах інститутів богупосвяченого життя і товариств апостольського життя продовжить візитування деяких чернечих спільнот. У найближчі кілька місяців задіяні у візитуванні Ватиканські дикастерії розроблять інструкцію для ірландського єпископату, стосовно оновлення підлеглих їм єпархій і духовних семінарій, а також діючих на території країни чернечих орденів. На початку наступного року Святий Престол обнародує документ, що містить загальний аналіз результатів візитування і огляд перспектив подальшого розвитку Католицької Церкви в Ірландії.

 

Джерело: sibcatholic.ru