//

Завершилася 19-та Міжнародна молодіжна піша проща зі Львова до Унева

Проща розпочалася 18 травня вранці Божественною Літургією в храмі Святого Архистратига  Михаїла у Львові (монастир студитів). Ця проща, як і кожна травнева проща, присвячена Унівській Чудотворній Іконі Пресятої Богородиці, яка особливо вшановується кожної третьої неділі травня. Крім того, проща була приурочена до 120-річчя від народження патріарха Йосифа Сліпого.

 

Тож, за доброю традицією, в п’ятницю, що передує святові, прочани, пішою ходою вирушили з міста Львова, бажаючи випросити в Божої Матері багато ласк, не шкодуючи власного часу і своїх ніг, щоб з молитвою і вірою діткнутись до чудотворної ікони та вшанувати її.

 

Цьогоріч проща зі Львова видалась не надто чисельною порівняно з прощами попередніх років, особливо на її старті. За приблизними підрахунками зі Львова вирушили близько семисот осіб (32-і групки), і саме ці люди, мабуть, не лякались можливості холодної і мокрої погоди, але твердо вірили в те, що з ними сам Господь пустився у дорогу. Так погода лише сприяла прочанам у дорозі.

 

Хода була насправді легкою, адже її супроводжувала молитва, співи, духовні і просто дружні розмови. Ніч з п’ятниці на суботу прочани провели у селі Романеві, де їх дуже радо вітали місцеві жителі. В суботу зранку відбулась в місцевому храмі Божественна Літургія, а відтак проща до Унева продовжилась. В багатьох інших селах по дорозі учасників прощі радо вітали місцеві жителі добрим словом та смачним, приготованим від щирого серця, частуванням.

 

Після прибуття прочан до Унівської Лаври розпочалось молитовне святкування празника унівської ікони Богоматері. Молитва тривала цілу ніч. Під час цієї нічної молитви було винесено до почитання ікону Пресвятої Богородиці, якої свято обходили всі присутні. Чування очолював преосвященіший владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії. О 5-тій годині зранку 20-го травня розпочалась архієрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Венедикт, а завершилось молитовне святкування празника архієрейською Божественною Літургією на чолі з преосвященним владикою Василем (Івасюком), екзархом Одесько-Кримьким, яка розпочалась о 10-тій годині.

 

Віримо, що кожен, хто не пошкодував власного часу і сил, долаючи 63,5 км дороги до ікони нашої Небесної Матінки, не втратить своєї нагороди, але отримає багато ласк на цьому світі і успадкує Небесне Царство у вічності.

 

Роман Гордій,

Братство «Введення в храм пресвятої Богородиці»

Львівської Духовної Семінарії Святого Духа
Джерело: www.ugcc.lviv.ua