//

Завершення візиту Бенедикта XVI до Венеції

Важливим пунктом візиту  Бенедикта XVI до Венеції була зустріч з представниками світу культури і економіки. Вона відбулась у базиліці Santa Maria della Salute, куди Папа дістався гондолою.

 

Святиня є виразом вдячності Пресвятій Діві Марії за порятунок міста від епідемії чуми 1630 року. Цей факт Папа пригадав  у своїй промові, додаючи до цього символіку води і освітлення, яка пов’язана з назвою Венеціанської Республіки. Вода є одночасно знаком життя і смерті – ствердив Святіший Отець. Відносно цивілізації це може означати відновлене життя і красу, або аморфну плинність і неокресленість.

 

Поняття здоров’я, яке міститься в назві базиліки, може бути широко зрозумілим, також як і стан душі. Як зауважив Папа, Ісус оздоровляв як хвороби тіла, так і духа. Занурення у Божу ласку позволяє звільнитись від обох видів захворювань. «Повне здоров’я людини є Божою Славою, а це полягає на тому, щоб бути в глибоких відносинах з Богом» - сказав Святіший Отець і процитував слова свого блаженного попередника: людина є дорогою Церкви , а Відкупителем людини є Христос.

 

Натомість окреслення «яскраво освічена», щодо Венеціанської Республіки, містить в собі певний акт утопії, бо дослівно її можна віднести лише до нового Єрусалиму в небі. Погляд з цієї перспективи повинне зміцнювати наші старання про якість нашого дочасного життя – ствердив Папа, цитуючи відповідні слова з Конституції Gaudium et spes. Він підкреслив, що автори соборного документу, як свідки двох світових воєн і розбійницьких тоталітаризмів, не були наївними оптимістами, але преш за все – глибоко віруючими людьми.

 

«Євангелія є найбільшою силою, яка переформовує світ – сказав Святіший Отець. – Не є утопією, ані ідеологією. Перші покоління християн називали її просто «дорогою», тобто способом життя, який першим пережив Христос і до якого запрошує. До «найяснішої» провадить власне та дорога любові і правди. Її треба шукати – як пригадує собор - не лише у великих речах, але – і то перш за все – у звичайних життєвих обставинах». За прикладом Христа  «треба  нести також той хрест, які тіло і світ накладають на плечі тих, хто шукає миру і справедливості».

 

Після зустрічі зі світом культури та економіки Бенедикт XVI посвятив відреставровану каплицю Святої Трійці та інавгурував бібліотеку Studium Generale Marcianum, тобто вищої школи, яка належить патріархату.

 

Потім Папа моторним човном дістався до аеропорту Марко Поло, звідки відлетів літаком до Риму.

 

За матеріалами: Radio Watykanske