//

Завданням світу телерадіомовлення є шукання “щоденної істини” життя

«Коли мій попередник Пій ХІ звернувся до Ґульєльмо Марконі з проханням створити для Держави-Міста Ватикану радіостанцію на найвищому тогочасному технологічному рівні, він показав, що добре відчув те, в якому напрямку розвивався світ комунікацій та які можливості могло запропонувати радіо на служінні місії Церкви», – сказав Папа Бенедикт XVI, приймаючи в суботу, 30 квітня 2011 р., в літній резиденції у Кастель Ґандольфо, учасників 17-ї Асамблеї Європейського Союзу Радіотелебачення. Він зазначив, що завдяки саме радіо Римські Архиєреї могли звертатись із важливими для людства посланнями, такими, як заклики Пія ХІІ під час другої світової війни, Івана ХХІІІ в час загострення кризи між СРСР та США у 1962 р. Протягом тривалого часу через радіо підтримувалися сподівання віруючих та народів, які перебували під утисками режимів, що порушували релігійну свободу і людські права. У цьому контексті Бенедикт XVI наголосив, що «Апостольська Столиця усвідомлює надзвичайні можливості, які світ комунікацій має для зростання людей та суспільства», а тому вчення Церкви у цій ділянці «пронизане жилкою оптимізму, надії та щирої прихильності до тих, які трудяться у цьому секторі для сприяння зустрічі та діалогові».

 

Папа також звернув увагу на те, що розвиток комунікацій також приховує в собі і труднощі та ризики. «В сучасних суспільствах триває дискусія довкола основних цінностей, спрямованих для блага людства, а тому громадська думка, у формуванні якої важливу роль відіграє ваша праця, часто є дезорієнтована та поділена», – сказав Бенедикт XVI, звертаючись до керівників національних радіостанцій Європи, пригадуючи основні тривоги Церкви у суспільній сфері, які також були висвітлені в Енцикліці «Caritas in veritate». Святіший Отець наголосив, що щоденне врівноважене та чесне інформування і поглиблена дискусія щодо цих питань є завданням як радіо, так і телебачення, а це вимагає професійної чесності, послідовності, пошани і відкритості. «Йдеться про терпеливе шукання “щоденної істини”, яка краще впроваджує цінності в життя та краще надає орієнтації шляхам, якими прямує суспільство, істини, яку потрібно шукати в покорі», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що в цій ділянці католицька Церква може зробити свій особливий внесок, а тому заохотив присутніх у межах своїх сфер впливу «старатися поширювати та підтримувати діалог між вірою та розумом у перспективі служіння спільному всенародному благу».

 

«Ваше служіння є “громадським”, служінням для людей, щоб допомогти їм щодня пізнавати та краще зрозуміти все, що стається і чому стається», – сказав Святіший Отець, зазначаючи, що добре знає, що це служіння зустрічає різні труднощі, однак, за його словами «виклики сучасного світу, якими ви повинні займатися, є надто великим і невідкладними є, щоб дозволити собі знеохотитись та поступатись перед обличчям цих труднощів».

 

На завершення Бенедикт XVI висловив вдячність за співпрацю національних радіо також і у його служінні, сприяючи трансляції Пасхальних і Різдвяних богослужінь та Апостольських візитів. «Для мене і для католицької Церкви ви є союзниками та важливими друзями в нашому служінні», – сказав він.

 

Джерело: Радіо Ватикан