//

Завдання навернення до Христа є дорогою, що провадить Церкву через Божі знаки до повної і видимої єдності. «Ангел Господній» з Папою Бенедиктом XVI у неділю 23 січня 2011 р.

Вчора, 23 січня 2011 року, Святіший Отець Бенедикт ХVІ, згідно традиції, виступив з повчанням перед вірними, що зібралися на площі св. Петра у Ватикані. На початку своєї промови Папа пригадав, що цьогорічний Тиждень молитов за єдність християн, який проходить від 18 по 25 січня, має гасло «Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності, на ламанні хліба й молитвах» (Ді 2, 42). Ця тема була запропонована Церквами і різними християнськими спільнотами Єрусалиму, що за словами Папи, є дуже знаковим, оскільки вони тепер переживають немалі труднощі як в Святій Землі, так і на цілому Близькому Сході. Їхнє сьогоднішнє служіння набирає щораз більшої цінності, адже поєднане з небезпекою втрати життя. Тому Святіший Отець Бенедикт ХVІ запрошує не тільки прийняти з радістю слова для роздумів, запропоновані християнами, що проживають в Єрусалимі, але також намагатися всіляко бути поряд з ними, а це для всіх є ще одним чинником єдності.

 

Також і сьогодні, подібно як це було в первісній християнській спільноті, щоб бути знаком єдності з Богом і людьми, за словами Папи, християни повинні будувати своє життя на чотирьох основах: житті, заснованому на апостольській вірі, переданій живою Традицією Церкви, братерській єдності, Євхаристіі і молитві. Тільки в такий спосіб, залишаючись непохитно з’єднаною з Христом, Церква зможе успішно сповнити свою місію, незважаючи на різні перешкоди, поділи чи недоліки своїх членів, як пригадував апостол Павло в подібній ситуації коринтській спільноті: «Благаю вас, брати, ім’ям Господа нашого Ісуса Христа, щоб ви всі те саме говорили; щоб не було розколів поміж вами, але щоб були поєднані в однім розумінні і в одній думці» (1 Кор. 1, 10). Апостол Павло знаючи, що між християнами в Коринті повстають різні незгоди і поділи, рішуче додає: «Чи ж Христос розділився?» (1 Кор. 1, 13). Цими словами Апостол Народів стверджує, що кожен поділ в Церкві є образою Христа і одночасно завжди тільки в Ньому, єдиному Главі і Господі, завдяки Його невичерпній ласці зможемо перебувати в єдності.

 

Отож, як повчає Святіший Отець Бенедикт ХVІ, завжди актуальним залишається євангельський заклик: «Покайтесь, бо Небесне Царство близько» (Мт. 4, 17). Завдання навернення до Христа є дорогою, що провадить Церкву через Божі знаки до повної і видимої єдності. Такими знаками, за словами Папи, є екуменічні зустрічі, які в ці дні відбуваються в цілому світі, особливо в Римі, де присутні багато екуменічних делегацій, оскільки з понеділка, тобто від сьогодні, розпочинає свою пленарну сесію Комісія для богословського діалогу між Католицькою Церквою і Давньосхідними Церквами.

 

Джерело: Радіо Ватикан