//

Завдання доглядати і вдосконалювати світ Божого створіння

Тема екології, проблем довкілля та християнської відповідальності за створений Богом світ була однією із провідних у зверненнях та промовах Папи Бенедикта XVI, під час його перебування в Мадриді (18-21 серпня) з нагоди  Всесвітнього Дня Молоді.

 

Вже відразу після прильоту, у своїй промові в міжнародному аеропорті Мадриду, рефлектуючи багатогранні проблеми сучасності, як наприклад, безробіття, вживання наркотиків,  різні прояви дискримінації, Святіший Отець також згадав вагому проблему невідповідного ставлення до природного довкілля: «Не завжди шанується належним чином довкілля і природа, які Бог створив з великою любов’ю». У своїй промові під час зустрічі з молоддю на "Plaza de Cibeles" в перший день перебування у Мадриді папа застеріг перед небезпекою спокуси поставити себе на місце Бога та переконання щодо власної самодостатності. В даному контексті він пригадав, що «ми створені на образ Божий … є відповідальними за свою поведінку … креативними співпрацівниками, які мають завдання доглядати і вдосконалювати світ Божого створіння».  Святіший Отець також наголосив на необхідності життєвої мудрості, яка полягає в тому, щоб будувати своє життя на міцному фундаменті, яким є Христос та щоб зрозуміти, що «Він є скелею, на якій тримається вся наша будівля – все наше життя, що Він є нашим другом, братом і Господом, Сином Божим, який став чоловіком і дарує буття всьому всесвіту».

 

У своїй прощальній промові в міжнародному аеропорті Мадриду папа закликав молодь, після свого повернення до дому, бути місіонарями Євангелії, маючи за основу Христа – «єдиного спасителя людства». Понтифік також наголосив на важливості перебування у Божій благодаті, завдяки якій «всі люди стають однією сім’єю, яка визнаючи спільного Отця і своєю працею та шанобливим ставленням доглядає все, що Він дарував у створінні».

 

Джерело: Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології