//

Затишне і тепле святкування Різдва для людей у кризових умовах від Карітас

Як у Тернопільському Карітасі для близько 100 людей, що перебувають у кризових умовах життя, створили затишне і тепле святкування Різдва

Різдвяні свята у кожного з нас асоціюються із домашнім теплом, затишком та  родиною. З давніх-давен є доброю традицією, аби у ці дні збиралася сім‘я, і за святковим столом могли всі разом подякувати Богові за рік, що минув та просити про Його любов та підтримку на рік прийдешній.


«Працюючи протягом року з кризовими сім‘ями, безпритульною та малозабезпеченою молоддю і  дітьми, ми усвідомлюємо, що було б несправедливо залишити їх сам на сам якраз у цей святковий час ─ на Різдво.  Вже не вперше проект «Мобільна робота з молоддю в Україні» у Тернопільському благодійному фонді Карітасу організовує Святу вечерю для своїх підопічних, а цього року все відбувалося трохи по-іншому, особливо.


Ще задовго до Різдва діти та молодь самі виявили бажання долучитись до організації Святої вечері. Підійшли до цього творчо. Поставили вертеп, котрий саме у надвечір’я Різдва змогли побачити працівники фонду, а також малозабезпечені, інваліди та літні люди, що харчуються щодня у благодійній їдальні Карітасу», ─ розповідає Оля Хілько, соціальний працівник тернопільського Карітасу.


А вже згодом за спільним столом зібралося близько 30 молодих осіб разом із працівниками місцевого Карітасу. Розпочав вечерю із молитви-благословення директор фонду о. Андрій Марчук, а опісля всі заколядували. За столом у кожного був піднесений настрій. Дехто радів, що вперше спробував себе у ролі актора, дехто тішився, що подарував світло потребуючим людям, а для декого просто справжнім щастям були по-особливому щиро приготовані вареники, кутя, узвар та інші передріздвяні страви.


Кожен у цей день став більш радісним та щасливим. Наші підопічні відчули, що оточуючі не є байдужі до них, а працівники і волонтери Карітасу ще раз змогли пересвідчитися, яка це радість, коли ти своїми руками робиш свято для тих, хто раніше був позбавлений такої можливості.


о. Андрій Марчук інформує і про інші святкові ініціативи фонду: «Також за сприяння місцевого спонсора нами було придбано необхідні продукти до свят і було сформовано подарункові набори для  24  сімей та 6 молодих осіб без постійного місця проживання. Адже знаємо, що більшість із них не в стані придбати подарунки для дітей чи накрити святковий стіл, оскільки значна частина їхніх коштів йде на оплату житла, а в багатьох сім’ях, де є діти-інваліди, ще й на придбання медикаментів.


Для того, аби відчути радість свят, які саме наближалися, ми вирішили не просто вручити ці подарунки, але також організувати невеличкий святковий концерт, на котрий були запрошені родини із дітьми. Допомогли нам у цьому діти та молодь із проекту «Мобільна робота з молоддю». Вони були творчим наповненням цього свята. Співали пісні, показували сценки.


Запросили ми також лауреата Всеукраїнського конкурсу «Волинський кобзарик» Марію Чубару. Усі відчули особливе захоплення, лиш тільки вона торкнулася струн бандури і залунали перші слова колядки. Свято закінчилося імпровізовано, ─ одна із матерів попросила дозволу зачитати вірш «Пам‘ятайте про маму», котрий неймовірно схвилював усіх присутніх. Ми відчули дотик Божої опіки, любові, народження Спасителя.»

 

повідомила Надія Чорна