//

Запропонований посол Болгарії не пройшов акредитацію Ватикану

Юрист і письменник Кіріл Марічков таки не стане новим послом Болгарії при Апостольській Столиці. Як ми раніше повідомляли, у Ватикані не дали згоду на його номінацію. Цю інформацію підтвердив речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді, не подаючи жодних подробиць відмови.


Отець Ломбарді лише зазначив, що погодження номінації є звичайною процедурою, яка застосовується до всіх кандидатів на пост посла.


Відповідно до повідомлень видання «La Repubblica», апостольський нунцій в Болгарії, Архиєпископ Януш Болонек, прислав до Риму негативну оцінку кандидата, яка включала в тому числі і видану ним сім років тому повість «Clandestination», що стала бестселером на його батьківщині. В повісті розповідається про долю нелегальних іммігрантів із Західної Європи до Італії. Один з них, на ім’я Іван, для того, щоб вижити займається крадіжками і проституцією з чоловіком у передмісті Риму. На завершення історії він однак іде до церкви, визнає свої гріхи і просить в Бога пробачення. Свою книжку автор присвятив жінці, дітям і Богові.


Болгарські ЗМІ, покликаючись на неофіційну інформацію МЗС, вказують на інші причини відмови Ватикану. Виявляється, що існує непорозуміння навколо професійної ліцензії п. Марічкова. Він проживає в Італії, де йому сім разів відмовляли в проханні бути внесеним до реєстру адвокатів. Тому Апостольська Столиця була здивована відсутністю його професійного досвіду. Проте офіційною причиною відмови мав би бути той факт, що кандидат не проживає постійно в країні, яка його відправляє на дипломатичну місію.


Газета «24 Czasa» пояснює, що у випадку, якщо кандидат на посла не отримує акредитації впродовж трьох місяців, то країна, яка його відсилає, має запропонувати нову номінацію. За словами речника болгарського МЗС, заяву про номінацію п. Марічкова було подано ще весною.


«24 Czasa» нагадує також, що в загальній світовій практиці до Ватикану відправляють тих дипломатів, які користуються повагою серед громадськості. Часто ними стають викладачі університетів, науковці чи діячі культури.
36-річний пан Марічков є сином відомого в Болгарії рок-музиканта і внуком посла при Апостольській Столиці в 1993-1997 роках. Всі вони носять ім’я Кіріл.

 

За матеріалами wiara.pl