//

Закон про репродуктивне здоров'я RH Bill – в центрі уваги філіппінських єпископів, що знаходяться у Ватикані з візитом ad limina

Одночасно з групою прелатів, прийнятих Папою, у Ватикані на перший план виходить становище Церкви на Філіппінах. З листопада філіппінські єпископи здійснюють візит ad limina, який продовжиться до 19 лютого. Перша група представників єпископської конференції цієї азіатської країни зустрілася з Папою в кінці листопада – початку грудня. Аудієнція, дана другій групі єрархів, збігається з важливим періодом в житті філіппінської нації, де розвернулася полеміка з приводу закону про репродуктивне здоров'я, проти якого активно бореться Церква. Довге протистояння непримиренних світоглядів підходить до завершального акту. З одного боку – прихильники, які просувають законопроект про репродуктивне здоров'я, з іншого – філіппінська Церква, що беззастережно його відкидає. Відгомони цієї суперечки тепер звучать у Ватикані, разом з тривогою, вираженою філіппінськими єпископами. До останніх тижнів і днів вони зайняли чітку позицію з цього питання, і йдеться навіть про кампанію «громадянської непокори» в тому випадку, якщо закон буде схвалений парламентом.

 

По суті, цей закон є програмою планування сім'ї, що закликає батьків не мати більше двох дітей, встановлює санкції для медперсоналу, що відмовляється робити аборти, і заохочує добровільну стерилізацію.

 

Зі свого боку, Церква і католицькі асоціації підтримують «Природне планування сім'ї» -- програму, націлену на поширення серед населення культури відповідальності, заснованої на християнських цінностях. Президент Філіппінської єпископської конференції Нерео Одчімар, єпископ Тандагу, розповів про те, які дії на соціально-політичному рівні робить Церква для просування цієї програми.

 

«У своїй діяльності із захисту цієї, як і інших, позицій єпископи мають намір сісти за стіл переговорів з урядом, а також зробити так, щоб їх голос був почутий по телебаченню. З цією метою ми вирішили скористатися консультацією компетентних мирян, що працюють в цій сфері, адже є питання, в яких єпископи недостатньо компетентні: демографія, економіка, медицина, особливо коли йдеться про абортивні препарати. Існують потужні економічні лобі, що чинять тиск на конгрес з метою ухвалення закону «RH Bill». Тому ми організували масову інформаційну кампанію».

 

У цій роботі Церква на Філіппінах може покластися на підтримку президента Беніньо Аквіно, який в ці дні оголосив про перегляд найбільш спірних пунктів закону. Первинний проект був заморожений і представлений як «закон про відповідальне батьківство і материнство». Проте він зберіг всі спірні норми, що стосуються використання контрацептивів, які вважаються абортивними, спонсорування пропаганди закону в школах і заборони на відмову медиків за мотивами совісті.

Єпископ Одчімар:
«Просувається ідея, що надлишок населення – основна причина бідності на Філіппінах. Насправді є інші причини – такі, як корупція або несправедливий розподіл ресурсів. Наша країна є сільськогосподарською, і в результаті сталася масова імміграція з сільської місцевості у великі міста – такі, як Маніла. З'явилися околиці, що приходять в занепад. Драматична картина людей в цих районах була представлена як наслідок перенаселення. Але в дійсності бідність, що терзає значну частину філіппінського народу, можна полегшити великою увагою до сільських районів».

 

За матеріалами Радіо Ватикан