//

Заклик Папи Пія XII до відновлення законності не втрачає актуальності

Сьогоднішня "L 'Osservatore Romano" публікує без будь-яких вилучень статтю зі своєю газети років Другої світової війни Вітторіо Еммануела Орландо, в якій колишній голова Ради міністрів і майбутній голова Палати депутатів Італії коментував Різдвяне Послання 1942р. Папи Пія XII, дане через Ватиканське радіо. Тодішній політичний діяч і юрист зупиняється на твердженні Понтифіка про найпершу умову функціонування соціального життя - мирне співіснування, що є природнім законом, який відображає закон Божий.


Орландо зупиняється на словах Святішого Отця, щоб якомога швидше опинилася в центрі "приваблива краса справедливого соціального порядку - у вірі, з допомогою якої борються і виграють гарні битви". Говорячи про наполягання Папи на необхідність дії заради відновлення громадського порядку, Орландо зазначав: «Таким чином йде продовження ідей Правової християнської школи від часів Аквінату: утвердження ідеї Держави, яку християнство несе через гірку історію людства. Держави, що базується перш за все на повазі Закону (...) Послання містить дві фундаментальні ідеї, обидві необхідні, а  разом - достатні", - згадував Вітторіо Орландо. Першою він називає усвідомлення, що "соціальне життя не може ніяким іншим чином існувати, як тільки у зусиллі зберігати, розвивати, удосконалювати особистість, яка може здійснювати норми і цінності релігії та культури". А інша - що "концепція права не може розглядатися як самодостатня норма, незалежна і індивідуальна". У такій субординації необхідно реставрувати панування права, пояснює Орландо слова Папи.


"До всього людства звернений заклик про фундаментальну потребу, якої не може бути позбавлений жоден народ - від найрозвиненіших до найпримітивніших - жити в правовому суспільстві", - цитує свою публікацію часів II Світової війни сьогоднішня "L 'Osservatore Romano".

 

За матеріалами radiovaticana.org