//

Заклик Папи і нові подробиці розслідування терактів в Норвегії в коментарях католицьких єрархів і представника ОБСЄ

В понеділок в Осло відбулося перше засідання суду у справі Андерса Берінга Брейвіка, автора двох терористичних актів, здійснених минулої п'ятниці. В результаті вибуху в Осло і масового розстрілу на острові Утойя загинуло 76 осіб.


Засідання суду проходило при закритих дверях. 32-річний злочинець, що признався в обох терактах, хотів виступити публічно і пояснити причини нападів. Але суддя відкинув це прохання, постановивши, що Брейвік не може мати жодних контактів із ЗМІ. Поліція також побоювалася, що автор терактів міг звертатися із зашифрованими посланнями до вірогідних спільників. У цьому напрямі розслідування проводить і Скотленд-ярд. У маніфесті, опублікованому в Інтернеті злочинцем, який напередодні бійні прийняв анаболічні стероїди, були виявлені різні зв'язки із Сполученим Королівством. У Польщі після терактів був арештований один польський громадянин. Звинувачення може бути оголошене в серпні, оскільки норвезькі закони передбачають до чотирьох тижнів попереднього ув’язнення. Під час допиту Андерс Берінг Брейвік заявив, що на острові Утойя він хотів вбити колишнього норвезького прем'єр-міністра Гро Харлем Брундтланд, яку він назвав «вбивцею країни» в шокуючому он-лайн маніфесті на півтори тисячі сторінок. Колишній прем'єр-міністр, що очолювала лейбористський уряд протягом трьох термінів – в 80-і і 90-і роки – виступала на острові з промовою і виїхала незадовго до прибуття вбивці. От як прокоментував подію католицький єпископ Осло Бернт Івар Ейдсвіг:


«Трагедія торкнулася всіх, незалежно від політичних, релігійних і культурних відмінностей. У нашій історії ми ніколи не переживали нічого подібного – сто чоловік, холоднокровно розстріляних! – але не дивлячись на біль, ця трагедія створює єдність і силу. Зараз багато хто молиться за жертв бійні, здійсненої людиною, яка, я думаю, психічно нездорова, тому що однієї ідеології недостатньо, щоб все це пояснити».


Опівдні Норвегія зупинилася на хвилину мовчання, щоб пом’янути жертв терактів в Осло і на Утойї. Хвилина мовчання була дотримана також в Швеції, Фінляндії і Данії.


Тим часом, широким відлунням прозвучали в Норвегії слова Папи на молитві «Ангел Господній» в неділю. «До всіх - сказав Святіший Отець - хочу знову звернутися із наполегливим закликом назавжди залишити шлях ненависті і покинути логіку зла».


Апостольський нунцій в Норвегії монс. Еміль Пауль Тськерріг:


«Слова Святішого отця були відразу ж передані державним телебаченням Норвегії, а також зачитані для всіх віруючих на недільних Службах. У всіх парафіях було прочитано послання Святішого Отця і прохання молитися за жертв і їх рідних. Всі слова Папи були сприйняті населенням як важливий жест солідарності в настільки важкий момент для всієї нації».


У різних ЗМІ злочинець був названий «християнським фундаменталістом». Насправді, йдеться про неврівноважену особу, хоча і освічену.


«Зрозуміло, слово «християнський» в даному випадку нічого не додає, коли йдеться про неврівноважених людей. Подібні індивідууми зациклені на одній ідеї і прагнуть нав'язати себе і свої ідеї іншим. І це, звичайно, нічого спільного не має з християнством».


Представник Відділу з безпеки і співпраці в Європі по боротьбі з расизмом і дискримінацією християн професор Массімо Інтровіньє повідомив, що Масонська ложа Норвегії вже підтвердила приналежність Брейвіка до масонів, він був магістром в Осло і брав активну участь в діяльності ложі. Інтернет-маніфест Брейвіка містить заклик до антиісламської мобілізації, причому Брейвік контактував з атеїстами, неоязичниками і сатаністами. Цікаво, що маніфест помістив в Інтернет служитель «церкви Сатани», яка в Норвегії є офіційно визнаною.


Джерело: Радио Ватикан