//

Загребський кардинал гостро розкритикував ліберальну хорватську владу

Сьогодні 25 червня з нагоди Дня Державності Хорватії у церкві св. Марка, яка знаходиться між будівлями Хорватського Сабору (парламенту) та Банськими Дворами (будівля хорватського Уряду) відбулась урочиста Літургія, яку відслужив Загребський Архиєпископ і митрополит кардинал Йосіп Бозаніч у співлужінні владики Криживацького (греко-католики) Ніколи Кекіча, тимчасово керуючого справами Апостольської нунціатури в Хорватії монс. Мауро Лаллі та чисельного клиру.

 

На Богослужінні були присутні Президент Республіки Хорватія Іво Йосіповіч, заступник Глави Сабору Йосіп Леко та загребський мер Мілан Бандіч.

 

У вступному слові перед Літургією парох церки св. Марка монс.  Франьо Пирстец гостро розкритикував денаціоналізаторську політику теперішньої влади Хорватії, спрямовану, на його думку, проти історичної пам’яті хорватського народу.

 

Кардинал Йосіп Бозаніч, у свою чергу, піддав критиці теперішню ліберальну хорватську владу назвавши її загрозою ідентичності хорватського народу. Кардинал також розкритикував роботу хорватського парламенту, особливо спроби прийняти закони, які грубо порушують права на свободу совісті та заперечують право ненароджених на життя. «Якщо залишаємо Бога, опору і надію свого життя, то не дивуймося, що відлуння покинутості, безнадії і насилля сповнює нас і поширюється цілою Хорватією» - звернувся кардинал до представників влади присутніх у церкві.

 

Кардинал також звернув увагу на прояви соціальної несправедливості в хорватському суспільстві: «І коли сьогодні звертаємо увагу на необхідність дотримання справедливості, слід наголосити, що найбільше несправедливість проявляється, коли люди працюють, а за це не отримують платню, або коли втрачають роботу, або коли бачимо молодь, яка не має можливості отримати роботу; бачимо неправедність тоді, коли в нашій Батьківщині, проти волі більшості, поширюються руйнівні ідеї в освіті; коли пропагуються ідеї, які оправдовують збагачення невеличкої групи людей; коли ми змушені обороняти природні багатства, які нам дані для користування і збереження» - коротко перечислив кардинал Бозаніч найболючіші суспільні лиха, викликані політикою ліберальної влади.

 

«…держава має обов’язок законами та іншими заходами захищати своїх громадян, особливо маючи на увазі захист незахищених і загрожених» - нагадав представникам держави їхні обов’язки Загребський кардинал.

 

У своїй проповіді кардинал також звернув увагу і на хорватські ЗМІ, які, на його думку, стали голосниками тези, що абсолютної істини нема та тез про те, що окремо взятий індивід є мірилом всіх речей. Кардинал звинуватив ЗМІ у провокування екзистенціальної кризи, коли смисл життя повністю втрачається.

 

Кардинал також наголосив, що тільки християнські цінності є правдивим джерелом нормального людського існування і побудови справедливого та процвітаючого суспільства. А також закликав увесь хорватський народ бути вірним Христу та Його Євангелії.

 

Хорватські ЗМІ уже охарактеризували сьогоднішню проповідь кардинала Йосіпа Бозаніча, як скандальний виклик теперішній хорватській владі і як найгострішу критику хорватських урядовців та парламентарів з боку Церкви від моменту проголошення новітньої хорватської самостійності.

 

Як зазначають ЗМІ, про конфлікт між владою та Церквою засвідчила відсутність на Богослужінні теперішнього прем"єр-міністра Хорватії Зорана Мілановіча. Такий випадок є перший в історії модерної хорватської незалежності й оцінюється у ЗМІ як скандальний.

 

За матеріалами: www.tportal.hr / www.ika.hr / www.dnevnik.hr