//

За останніх 100 років кількість християн в Африці збільшилася в 70 разів

Згідно з дослідженнями The Pew Forum on Religion & Public Life за 111 років релігійний ландшафт на «чорному» континенті на південь від Сахари різко змінився. За станом на 1900 рік, і мусульмани і християни були відносно невеликою релігійною меншістю в регіоні. Переважна більшість жителів практикували традиційні африканські релігії, тоді як прибічники християнства і ісламу в сукупності складали менше четвертину населення.


З тих пір число мусульман, що живуть між Сахарою  і мисом Доброї Надії, збільшилося більш ніж в 20 разів — з 11 млн. в 1900 році до 234 млн. в 2010 році, а християн приблизно в 70 разів — з 7 млн. до 470 млн. На південь від Сахари в даний час проживає біля однієї п'ятої всіх християн в світі (21%) і більш ніж одна сьома мусульман (15%). Таким чином, в цьому регіоні значно змінилося співвідношення релігій: з 76% до 13% прибічників традиційних африканських культів; з 9% до 54% християн і з 14% до 29% мусульман.


Хоча на південь від Сахари майже в два рази більше християн ніж мусульман, але в цілому на африканському континенті становище двох релігій приблизно однаково — 400-500 млн. В північній Африці сильний мусульманський вплив, а в південній частині материка — християнський.


Успіх християнства пояснюється діяльністю благочинних місіонерських організацій, які займалися широким колом проблем — від боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу і голодом до створення освітніх шкіл і університетів.

 

Джерело: religo.ru