//

За останні 8 років в Іраку було вбито 8 тис. християн, зруйновано 50 храмів

Без західної допомоги християнам в Іраку не вижити, вважає ігумен Вахід Габріель, настоятель халдо-католицького монастиря Діви Марії в іракському місті Алкош (50 км на північ від Мосула).

 

В інтерв'ю організації «Міжнародна християнська солідарність» у Відні ігумен заявив, що за останні 8 років (з 2004 по 2012 р. г) в Іраку було вбито 8 тис. християн, зруйновано 50 храмів.

 

Після вступу військ США в Ірак становище християн тут значно погіршилось. З виведенням американських військ ситуація ще більше ускладнилася.

 

За винятком курдського регіону на півночі країни, де християни відчувають себе в меншій небезпеці, у всіх інших областях їх життя складається досить драматично. Вони живуть в постійному страху, стверджує ігумен.

 

Іракські політики зараз не дбають про захист меншин. Не ведеться боротьба проти ісламістських угруповань, які часто підтримуються з-за кордону. Саудівська Аравія, Іран і Сирія переслідують в Іраку свої власні інтереси, заявив ігумен Габріель.

 

Точних даних про число християн  в Іраці  зараз немає, цифри коливаються від 300 тис. до 1 млн. Близько 65% всіх іракських християн належать до халдо-католицької  церкви. До війни вони жили, в основному, в Багдаді. За даними настоятеля халдейського монастиря, 80% християн Багдаду і Мосулу вже покинули свою батьківщину.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru