//

За майбутнім Папою слідкувала розвідка НДР

Сумнозвісна агенція «Штазі» – міністерство державної безпеки НДР – вела спостереження за Йозефом Ратцінгером – майбутнім Папою Римським Бенедиктом XVI.


Як повідомила німецька радіостанція MDR, «Штазі» почала стежити за професором Ратцінгером ще 1974 року, коли богослов відвідав Тюрінгію – одну із земель, що входили до складу Східної Німеччини. Тоді о. Ратцінгер приїхав до НДР, щоб прочитати декілька лекцій з богослов'я у столиці Тюрінгії Ерфурті. Разом з секретарем місцевої семінарії священиком Йоахімом Ванке о. Рацінгер також трохи помандрував по НДР на машині, відвідавши Єну і Веймар.


Про те, що «Штазі» вела спостереження за майбутнім Папою, стало відомо ще 2005 року, проте нові документи, виявлені MDR, проливають світло на те, як велося стеження і хто збирав дані про богослова з ФРН.


У 1974 році інформатором був чоловік під кодовим ім'ям «Бірке» – співробітник єпархії міста Майссен. Чотири роки потому, коли Йозеф Ратцінгер, вже будучи Архиєпископом Мюнхена, приїхав до Берліна на зустріч з кардиналом Альфредом Бенгшем, «Штазі» доручила збір даних про прелата «щонайменше, дванадцятьом неофіційним співробітникам». Згідно з даними MDR, в НДР інформацію про Рацінгера збирали два університетські професори: «Аврора» – викладач наукового атеїзму в унівеситеті Єни і «Лорак» – професор теології з Лейпцига. Ще один інформатор, відомий за кодовим ім’ям «Георг», був співробітником єпископської конференції у Берліні. На території ФРН діяв інформатор «Ліхтблік» – бенедиктинський монах з Тріру, що протягом кількох десятиліть передавав «Штазі» інформацію про події у Ватикані. Ще один інформатор – «Антоніус», був журналістом німецького католицького агентства KNA. У Мюнхені інформатором був теж один журналіст, а також член баварської партії Християнсько-соціальний союз.


Досьє майбутнього Папи включало в себе «кілька сотень сторінок» повідомлень, проте мало що з виявленого в архівах «Штазі» «мало серйозну значущість», а індивідуальні повідомлення агентів були знищені. Збереглися лише картки з інформацією від кожного інформатора та дати подання повідомлень до «Штазі». У збережених документах є характеристики, які агенти спецслужби дали Йозефу Ратцінгеру – його називають «консервативним і авторитарним реакціонером», «найлютішим ворогом комунізму», якого Іван Павло II нібито призначив керувати «контрреволюційною діяльністю в Польщі». У той же час інформатори «Штазі» вказують на високий інтелектуальний рівень Ратцінгера, а також його скромність.


Міністерство державної безпеки НДР було однією з наймогутніших спецслужб в історії – воно налічувало 91 000 штатних співробітників і понад 200 000 неофіційних інформаторів. Таким чином, зі «Штазі» співпрацював кожен п'ятдесятий громадянин країни. Коли 1989 року впала Берлінська стіна, будівлі «Штазі» були оточені демонстрантами, і співробітники міністерства в терміновому порядку знищували архіви про основні шпигунські операції в НДР і ФРН.


Коли Бенедикт XVI відвідає Німеччину з державним візитом 22–25 вересня, він побуває в тому числі на території колишньої НДР. Серед міст, які відвідає Папа, буде і Ерфурт, де він зустрінеться з місцевим єпископом Йоахімом Ванке, з яким в далекому 1974 він разом  подорожував Східною Німеччиною.

 

За матеріалами blagovest-info.ru