//

За 20 років незалежності України понад 110 тис українців постраждали від торгівлі людьми

Впродовж 27-31 травня в Україні з робочим візитом перебували почесні гості - Ерік Панлю, представник міністерства закордонних справ Франції, Олів’є Пейру, радник ОБСЄ по проблемі торгівлі людьми в Європі, Женевєв Коля та Альєт Шову, представники Карітасу Франції,  також представники Карітасів Болгарії, Албанії, Вірменії, Туреччини, Боснії і Герцоговини, представники Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ, Української Греко-Католицької Церкви, Міжнародної організацій з Міграції, ОБСЄ в Україні, а також представники інших українських благодійних і громадських організацій, діяльність яких спрямована на превенцію торгівлі людьми і надання допомоги потерпілим.

 

З жовтня 2011 року партнери Карітасу із Східної Європи та середземноморських країн працюють разом в рамках проекту, який спрямований на розвиток і зміцнення співробітництва для оптимізації та прискорення існуючих зусиль по боротьбі з торгівлею людьми.

 

Їх зустріч із високопосадовцями і громадськими правозахисниками на Львівщині наприкінці травня була зосереджена на двох темах: допомога жертвам торгівлі людьми і підтримка неповнолітніх жертв торгівлі людьми.

 

Іноземні гості зустрілися в Україні, зокрема, з командою центрального офісу Карітасу, національними координаторами програм протидії торгівлі людьми, допомоги дітям трудових мігрантів, кризовій молоді і сім’ям, подолання наслідків трудової міграції, відвідали партнерські організації та провели круглий стіл.

 

Під час перебування почесних гостей в Україні  розглянуто наступні теми:
-  Сучасна ситуація з торгівлею людьми в Україні;
-  Допомога (соціальна, психологічна, медична, матеріальна, інформаційно-юридична), яка надається жертвам (в тому числі неповнолітнім) недержавними організаціями в Україні, зокрема мережею організацій Карітасу Укpаїни, Салюс, Жіночі Перспективи, Ла Страда, Сучасник та МОМ. Також підніматиметься тема ролі Церкви у процесі реінтеграції жертв торгівлі людьми;
-  Роль держави в процесі реінтеграції та судового переслідування (зустріч з Міністерством праці та соціальної політики, Міністерством внутрішніх справ та інших державних установ).

 

Економічні проблеми, незадовільний стан ринку праці, значний рівень безробіття і низький рівень життя населення спонукають громадян України шукати роботу за кордоном. Нині за неофіційними даними близько 4-6 млн. громадян України працюють за кордоном нелегально. Більшість працює без необхідних документів, дозволів та контрактів, а це робить їх безправними за кордоном. Тому завданням загальнодержавної ваги є боротьба з цим явищем, підтримка і захист українських громадян за кордоном.

 

Спеціалісти  Представництва Міжнародної Організації Міграції в Україні стверджують, що за 20 років незалежності України понад 110 тис українців постраждали від торгівлі людьми, більшість постраждалих – це жителі Сходу нашої держави. В той же час інші дослідники оприлюднюють дані, що починаючи з 1991 року, до 0,5 млн. українців були продані за кордон.  За словами менеджерів проекту Організації з безпеки і співробітництва в Європі щороку жертвами торгівлі в самій країні стають понад 30 тисяч громадян.

 

Після падіння «залізної завіси», колишні країни Східного блоку, такі, як Албанія, Молдова, Румунія, Болгарія, Росія, Білорусь і Україна стали основними країнами-постачальниками для торгівлі жінками та дітьми. Жінок, як і раніше, змушують займатися проституцією, працювати хатніми прислугами, експлуатують у текстильній та інших галузях легкої промисловості, а дітей змушують жебракувати. Більшість українських чоловіків, які стали жертвами торгівлі, змушені працювати за невелику зарплатню в Росії та інших країнах насамперед, будівельниками, у сільському господарстві або моряками.

 

Карітас України спрямовує свою роботу на запобігання  торгівлею людьми і допомозі жертвам цього злочину, також у співробітництві з європейськими державними і громадськими структурами займається реінтеграцією українських громадян з-за кордону до України.  З 2004 року Карітас України допоміг понад 1 000 жертвам торгівлі людьми у їх реінтеграції, а  також провів цілий ряд інформативно-просвітницьких заходів.

 

Заходи, що відбулися наприкінці травня на Львівщині, - кажуть організатори, - покликані оптимізувати роботу у сфері всебічної підтримки жертв торгівлі людьми, із залученням іноземного досвіду і їх постійної підтримки, побудови мережі багатопрофільних сторін-організацій такої правозахисної співпраці, залучення нового досвіду захисту потерпілих в суді тощо.

 

Джерело: www.caritas-ua.org